digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostarski muftija Salem-ef. Dedović: "Pravda, istina, strpljenje i istrajavanje ključ su našeg uspjeha"

Autor: Redakcija Juli 20, 2015 0

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva mostarskog održana je u Sportsko-rekretivnom centru Midhat Hujdru Hujka u Mostaru. Bajram namaz na malonogometnom stadionu skupa je klanjalo preko hiljadu vjernika. Bajram namaz predvodio je  bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

U hutbi je govorio o duhovnim koristima koje postižu postači tokom mjeseca ramazana, ali i podsjetio da se postignute vrijednosti trebaju jasnije reflektirati  u sferi društvenog djelovanja.

„Naša je obaveza da vrijednostima vremena koje živimo uvijek pristupamo savjesno i odgovorno; da ga bolje planiramo, da se bolje u njemu organizujemo, da ga koristimo za lično uzdizanje i usavršavanje, da ga posvetimo dragim osobama iz našeg okruženja“, kazao je muftija Dedović.

Preporučujući pravdu i istinu, strpljenje i istrajavanje poručio je kako svako mora biti svjestan svoje uloge i odgovornosti u zajednici.  „Ove četiri vrijednosti su obavezujući putokazi za sve, bez obzira na kojim su položajima i kakav im je društveni status“, kazao je muftija. 

Muftija je u bajramskoj hutbi podsjetio da put vjernika treba biti put  znanja, spoznaje i osiguravanja što kvalitetnijih uvjeta odgoja budućih generacija.  Odgovornost za to, naglasio je,  leži na strukturama vlasti da budu posvećene stvaranju ambijenta u kojem će mlada generacija moći izraziti svoje kreativne sposobnosti i osposobiti se znanjima i vještinama koje im trebaju za život.

„Naš pravac je i čuvanje stoljećima utemeljenog, vjerodostojnog tumačenja islama i razvijanje institucionalnog čuvanja vjere, obreda, običaja i općenito tradicije tumačenja i življenja islama u skladu sa vremenom i prostorom.

Ta tradicija je ovdje utemeljena, priznata i prepoznata kao sasvim adaptirana na savremene tokove življenja i međuvjerskog razumijevanja. Stoga čvrsto ustrajmo na tom putu njenog čuvanja, praktikovanja i življenja“, rekao je pored ostalog u svojoj bajramskoj hutbi mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Pozvao je vjernike da intenzivnije rade na afirmiranju  kulture povjerenja i uvažavanja. Podsjetio je da islam posebno cijeni  rad  koji  koristi  drugim ljudima, koje ujedinjuju i snaže zajednicu i društvo. „Budimo potpuno na strani onih koji kažu da je naša najveća borba učiniti ljude sretnijim, dati im nadu i učiniti nas društvom dobrih prilika za sve njegove članove. Na tom planu se traže trud i viteštvo, požrtvovanost i odricanje, i to je Božiji put kojeg je On učinio blagoslovljenim“, kazao je.

Tokom hutbe muftija se osvrnuo i na neprimjerene načine obilježavanja bajrasmkih blagdana. „Duhovnost koju smo izgrađivali tokom mjeseca posta ne bi smjeli  ni u kom slučaju potrošiti u jeftinim kafanskim zabavama i teferičima. Vjerujem da naša mladost koja je  ustrajavala u ibadetima mjeseca ramazana cijeni poklonjene bajramske dane kao najljepše prilike u kojima će pokazati svoju vjernost Gospodaru svjetova i  svijest o tome da su dani bajrami dani prijateljstva, ugodnog društva i halal dozvoljene razonode i zabave!“, naglasio je muftija Dedović.

Na kraju je pozvao okupljene vjernike da  pokažu trijumf vjerničke duše na djelu,  da jednako međusobno podijele zajedničku veliku bajramsku radost kao što će sutra podijeliti i odgovornosti i obaveze. „Sreća je upravo u dijelenju s drugima i sreća je u malim stvarima što život čine i ispunjavaju ga. Ne budimo nemarni. Rasporedimo terete, svi treba da učestvujemo i preuzimamo zadatke i obaveze, onda će svima biti lakše“, poručio je muftija.

Bajram namaz na području Medžlisa IZ Mostar klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu. Drugi dana Bajrama prema takvimu Rijaseta iz u BiH obilježava se kao Dan šehida. Hatma dova svim šehidima Bosne i Hercegovine biće poklonjena u 10 sati na Centralnim mostarskim Šehutlucima.

Izvor: Anadolija

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine