digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dan šehida u Kalesiji

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine


“Dan šehida” se obilježava drugog dana ramazanskog bajrama, kada muslimani odlaze na mezare i upućuju dove za bosanske šehide, koji život dadoše za svoju domovinu.
Šehid terminološki znači SVJEDOK, a bosanski šehidi su upravo svjedoci stradanja jednog naroda. Naša obaveza jeste da njihova žrtva ne bude uzaludna. Centralna vjerska manifestacija obilježavanja Dana šehida na području MIZ Kalesija održana je u džematu Rainci Gornji u subotu (18. jula 2015./ 2. ševvala 1436.)

Nakon učenja Jasina i Tevhida u džamiji, i obraćanja glavnog imama, prisutni su se uputili na mezaristan u haremu džamije, gdje je proučena Fatiha pred duše šehida.
Osim prigodnog programa koji su priredili imami kalesijskog Medžlisa, učešće su uzeli i članovi hora “Ridwan” iz džemata Rainci Gornji. U svom obraćanju Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija naglasio je značaj obilježavanja Dana šehida, našu obavezu izuzetnog uvažavanja šehida kao “najboljih među nama”, obavezu poštivanja i pomaganja njihovih porodica, ali i obavezu da se u svemu tome i sami izgrađujemo i više međusobno uvažavamo i poštujemo. Alić je i ove godine ponovio rečenicu koju je govorio i prethodnih godina na obilježavanju Dana šehida; “Oni su temelj i krov naše domovine”. Programu su prisustvovali i predstavnici javnog i političkog života kalesijske Općine, na čelu sa općinskim načelnikom Nedžadom Džafićem, predsjedavajućim općinskog vijeća Esadom Čanićem, predsjednikom Medžlisa IZ Kalesija Muhamedom Alićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije Kalesija Halilom Jahićem, predstavnicima Organizacije šehida – poginulih boraca Kalesija, Patriotske lige Kalesija i drugih udruženja i institucija sa područja kalesijske općine. Nakon završetka manifestacije, domaćin Miralem ef. Pjanić je upriličio bajramsko sijelo uz kafu i baklavu u Divanhani koja se nalazi haremu džamije. Treba pomenuti da se u svim džematima kalesijskog Medžlisa poslije centralne manifestacije obilježio Dan šehida učenjem Jasina i Tevhida.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine