digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Maglaj: Predate novoizgrađene kuće ugroženim porodicama 

Autor: Avgust 10, 2015 0

Svega četiri mjeseca prošlo je od početka do izgradnje kuća za porodice Adelhaida Zahirovića iz Liješnice i Nihada Smajlovića iz Čoba. Njihove kuće uništene su u majskoj prirodnoj katastrofi, a nove su izgrađene zahvaljujući sredstvima Islamskog kulturnog centra „Bosna i Hercegovina“ iz Manhajma (Mannheim) od 35.000 eura

Sreću Zahirovića, Adelhaida i njegove supruge Vernese i sinova Adija i Farisa teško je opisati. Njihova kuća u Liješnici, koja se nalazi uz samu Natronku, totalno je uništena sredinom maja prošle godine i sanacija nije bila moguća. „Čekao sam donatora nekoliko mjeseci, ali i dočekao. Osim sredstava donatora iz Njemačke, dvojica prijatelja iz Sarajeva osigurali su građevinski materijal za izgradnju sprata i postavljanje fasade. Ovo je za nas veliki dan, konačno smo u svojoj kući„, priča nam Adelhaid i dodaje da su radnici firme „Kepić“ odradili odličan posao i bez ikakve zamjerke. 

 Prema riječima hadžije Kemala Hodžića, potpredsjednika Islamskog kulturnog centra, Bosanci i Hercegovci iz džemata Manhajm, ali i njihovi prijatelji Nijemci i Turci, do sada su prikupili pomoć vrijednu 120 hiljada eura za postradala područja u zemljama regiona. „Uvijek sam svojim džematlijama govorio da trebaju biti praktični vjernici, humani i moralni„, naglasio je Ishak ef. Alešević, glavni imam džemata Manhajm. 

Mnoge džematlije iz Manhajma dane godišnjeg odmora iskoristili su i da bi posjetili porodice Zahirović i Smajlović. Među njima je bio i Omer Hodžić, koji je kao pomoć za postradale građane, donirao 6.000 eura. „Bog je meni dao nafaku da pomažem drugima. Na ovo veselje sam došao sam sa suprugom i unukama, da i one vide kako trebaju u budućnosti pomagati„, priča nam Omer. Glavni imam Medžlisa IZ Maglaj hadži Izudin ef. Kruško, donatorima iz Njemačke uručio je zahvalnicu. Inače, do sada je maglajski Medžlis kroz svoj projekte i uz pomoć donatora iz inostranstva osigurao sredstva za izgradnju deset kuća na maglajskom području koje su uništene u poplavi i klizištima sredinom prošle godine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine