digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vrapčići: Obilježena godišnjica otvorenja džamije

Autor: Septembar 08, 2015 0

U povodu prve godišnjice otvorenja Bijele džamije u Vrapčićima u subotu je nakon podne namaza proučen mevlud i šerif.

Mevludu je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika iz Vrapčića i okolnih džemata te brojni predstavnici društvenog i javnog života u Mostaru. Mevludske spjevove proučili su mostarski imami, a prigodne govore održali su mostarski muftija Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i mjesni imam Ćamil ef. Alić.  Program su interpretacijom ilahija i kasida ukrasili članovi hora Rezonansa iz Bijelog Polja. Ef. Alić je podsjetio na važnost očuvanja praktičnog življenja islama kao najuzvišenijeg ovo-svjetskog cilja na način kako se to stoljećima njegovalo u Bosni i Hercegovini.  Izrazivši žaljenje zbog sve prisutnije polarizacije među muslimanima u islamskom svijetu konstatirao je da je iznimno važno u ovim vremenima pokazati umješnost i strpljenje, istaknuvši kako je Islam vjera velikih djela, a ne velikih riječi. Na kraju je preporučio vjernicima da se što češće prisjećaju oporuke koju je muslimanima ostavio Muhamed a.s. na Oprosnom hadžu u kojem su pravda i lojalnost izabranim predstavnicama izdignuti na jedno od najvažnijih mjesta društvene organiziranosti.  

Značaj i važnost duhovnog jedinstva

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić podsjetio je na činjenicu kako svaki čovjek nastoji postići mir i zadovoljstvo u životnoj sredini i u sebi samom što se najbrže i najefikasnije postiže kroz redovno prakticiranje namaza i posjećivanje džamija. „Nas je danas ovdje okupila ljubav prema Allahu dž.š. i prema našem zajedništvu, prema Muhamedu a.s. i mi koji smo se okupili ovdje smo pomagači naše vjere, mi slijedimo naše uzore od kojih smo učili životne vrijednosti, slijedimo naše pretke i našu ulemu koji su znali pronaći izlaza iz svakog iskušenja“, kazao je ef. Cikotić. Pozvao je vjernike da nastave njegovati i razvijati osjećaje prema džamijama i islamskim bogomoljama. „U njima se stalno podsjećamo koliko je važno za našu sreću da slušamo naredbe Allaha dž.š. i da slijedimo Poslanika“, rekao je ef. Cikotić.    

Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako je veoma važno obilježavati godišnjice otvorenja džamija kako bi se još jednom podijelila radost ostvarenim rezultatima koje su postignute tokom izrastanja džemata. „Džemat  Vrapčići je jedna od najzanimljivijih džemata, on je Hercegovina u malom. U njemu su svoj konačan smiraj našli i svoje domove izgradili ljudi iz skoro svih krajeva u Hercegovini i on, između ostalog, i zbog toga zavrjeđuje našu posebnu pažnju“, podsjetio je muftija. 

Muftija je konstatirao kako je džemat Vrapčići ostvario duhovno jedinstvo. „Taj duhovni tonalitet razumijevanja islama koji smo imali tokom minulih vremena osigurava nam naše bitisanje i prosperitet na ovom prostoru. U svakom džematu je izazov očuvati to duhovno jedinstvo. Danas imamo ozbiljne izazove s kojima se valja iznijeti. Oni su u paralelnim strukturama koje se organiziraju putem društvenih mreža dovodeći u pitanje autoritet i organizaciju zvanične institucije. Pred nama je jako ozbiljan izazov odgovornog rada kako bi se sačuvao duhovni tonalitet islama i naše duhovno zajedništvo“, nagalsio je muftija.   Preporučio je okupljenim vjernicima da zarad budućnosti Bošnjaka na ovim prostorima treba da pokažu otvorenu ruku prema svima i svakom, svjesni svega onoga što postoji kao društveni teret u Mostaru i Hercegovini. „Nas ne amnestira taj politički društveni zastoj da ne iskoristimo sve adute koje imamo da budemo otvoreni jedni prema drugima, da budemo solidarni u zajednici, da čuvamo i brinemo jedni o drugima. Bez te pružene ruke i zajedništva u vjeri, društvu, ekonomiji i politici nema nam selameta na ovom prostoru. Selamet smo mi, tu vrijednost dao nam je Uzvišeni Allah i mi je moramo potvrditi u svojim životima“, poručio je muftija Dedović. 

Javna priznanja Ćamil ef. Aliću pred odlazak u penziju

Svečanost je protekla i u znaku ispraćaja u penziju mjesnog imama Ćamil ef. Alića koji je cijeli svoj radni vijek, 40 godina, proveo na području Bijelog Polja. Za hizmet koji je činio Islamskoj zajednici na području Bijelog Polja tokom svog radnog vijeka Ćamil ef. Aliću mostarski muftija Salem ef. Dedović je javno odao priznanje. Zahvalnost ef. Aliću iskazao je i glavni imam Suljo ef. Cikotić. 

 „Osjećam potrebu da u ime džematlija i u ime svih vas iskažem zahvalnost Ćamil ef. koji odlazi u penziju, da mu poželimo lijepo zdravlje i dug život, da još dugo bude s nama. Djela su ta koja najviše govore o čovjeku i mi se trebamo truditi da učinimo što više dobro onako kako je to radio i naš Ćamil ef. Nadamo se da će sve ono što je uradio dobra i lijepoga i sve čemu je podučavao u ovom džematu još dugo godina davati svoje plodove i rezultate“, kazao je ef. Cikotić. On je predstavio i novog imama u džematu Vrapčići koji će zamijeniti Ćamil ef. Alića, Kenan ef. Ovčinu. Za njega je kazao kako se radio o vrlo perspektivnom kadru od kojeg se očekuje da će opravdati očekivanja i nastaviti uspješno razvijati džemat kao što je to radio i Ćamil ef. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine