digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dnevnik imama: Bojama kroz Olovske brojeve

Autor: Septembar 16, 2015 0

Bilježio: Esad ef. Pepić, glavni imam Medžlisa IZ Olovo

 

 

Četvrtak, 20. august – dan za Šehidsku dovu

Bjelina 140 šehidskih nišana. U pojedinim dijelovima muslimanskog svijeta bijela boja je znak iskazivanja žalosti za umrlim. Tako je i u nekim našim krajevima, a tako je bilo i u Andaluziji. U haremu solunske džamije kod Soluna, Medžlis IZ Olovo, 140 je bijelih nišana. Prvi šehid je ukopan 20. augusta 1992. godine, a od 1995. godine taj datum se obilježava šehidskom dovom. A dovišta je 21 na našem području.

Također, prisustvujem svečanoj sjednici Općinskog vijeća Olovo. Nakon svečanog dijela proslave Dana općine Olovo krećem ka šehidskom mezarju sa izaslanikom sarajevskog muftije mr. Senadom Ćemanom, prijeteljem dr. Aladinom Husićem (dugo se znamo i družimo) i novinarom Preporoda dr. Selmanom Selhanovićem.

Ima jedna nedovoljno poznata priča koju dijelom i historičari kroz istraživanja potvrđuju. Naime, Sultan Mehmed Fatih II se zatekao daleke 1463. g. na Kurban bajram u blizini Olova. Legenda se nastavlja kazivanjem da je zaklao kurban na kamenu na brdu iznad Soluna kod Olova i to mjesto dobi ime Kurban kamen. Od tada pa sve do današnjih dana u zadnjoj hefti maja to mjesto predstavlja dovište, a sa kamena uči se ezan za podne namaz. Na dovištu se nalaze i dva mezara sultanovih neznanih vojnika.

Neka dovišta na području Medžlisa IZ Olovo održavaju se utorkom (utorkovišta). U narodu se često čuje da je utorak dan bez rada: nema pranja veša, šišanja kose, podrezivanja nokata i sl. No, uslijed novih prilika, kad je nedjelja slobodan dan, većina dovišta se danas obilježavaju nedjeljom. Povoda za dovišta je više i teže ih je pouzdano sve znati. Na pojedinim lokalitetima se nalaze šehitluci iz osmanskog perioda. Zanimljivo je da se nalaze i stećci u blizini pojedinih dovišta. Dovišta su treći Bajram u godini.

 

Petak, 21. august – dan za džuma namaz

Zelenilo. Ljepota odmara, zeleno smiruje, a u olovskoj kotlini možete se upravo tako osjećati: odmarati se i smiriti. Naravno, treba malo optimizma i ugođaj je tu. Petak je, a uz to džuma. Pazarni je dan u ovom gradiću. Ljudi pohrle u gradsku tržnicu. Lijepa destinacija za ljubitelje trgovine. Mliječni proizvodi, povrće, voće, tekstilni artikli i sve ostalo što mušterija voli vidjeti, pa ako kupi dobro i jeste za prodavača. Trguje se i to je dobro. Moglo bi biti i više mušterija.

Imam poziv od udruženja žena „Zeleni vir“ da prisustvujem sajmu hrane, ljekobilja, meda, domaćih proizvoda i ručnih radova, odnosno svega onoga što su vrijedne članice brojnih udruženja mreže žena MI Bospo iz brojnih gradova BiH pripremile.

Džuma je. Džamija je ispunjena do posljednjeg mjesta. Danas je i ikrar dova za Salema Čelebića. On je jedini sa ovim prezimenom u Olovu. Salem je došao 1982. godine za šefa računovodstva u SIZ stanovanja. Oženio se sa lijepom i plemenitom Olovljankom Fahrijom Cerić. Njihov sin Nedim je jedan od svijetlih primjera mektebske djece. Doktorirao, oženio se, ima zasad malog sina Ajnura.

Današnji petak je dan koji je bio ispunjen raznovrsnim obavezama, dan svečanog čina džume i ikrar dove, sajma rukotvorina vrijednih olovskih majki i dženaze poslije ikindija namaza na Musićima. Dženaze su podsjetnik na prolaznost ovodunjalučkog života. Kao imami malo ko ima u svom pozivu konstatan i izravan susret sa životom i smrću, radošću i tugom, podučavanjem i učenjem, slušanjem i pričanjem. Radno vrijeme. Šta je to? Misija je putujuća.

 

 

Subota, 22. august – dan za vjenčanje

Crvena boja je boja ljubavi i radosti. Subotom mladi krunišu svoju ljubav. Danas na području Medžlisa Olovo imamo tri šerijatska vjenčanja. Malo je mladih parova koji ne upotpune svoje građansko vjenčanje sa šerijatskim. Naravno, za veliku je to pohvalu. Mladi vole vjeru. Mladenci u svoju krunu ljubavi dakako unose i duh vjerske upotpunjenosti (halaluk).

 

 

Nedelja, 23. august – dan za porodicu

Plavetnilo u četrnaestogodišnjem zajedništvu. Sa suprugom sam u braku 14 godina. Danas nam je godišnjica sklopljenog šerijatskog braka. Imamo troje djece. Na Sarajevo nas mnogo lijepoga stalno podsjeća. Ja i supruga smo završili medresu u Sarajevu i u njemu se prvi put i upoznali. Djeca su nam rođena u Sarajevu. Zajednička odluka je da današnju nedjelju provedemo u Sarajevu. Kolona automobila i autobusa iz Sarajeva ka obližnjim izletištima Bijambare, Ajdinovići, Zeleni vir, a ništa manja kolona je i ka Sarajevu.

Nismo zaboravili ni šetnju do starog olovskog hrasta. Čudo od drveta! Starost mu se procjenjuje na više od 600 godina. Obim mu ni četiri čovjeka ne mogu opasati. Prolazili smo kroz gustu šumu berući šumske kupine, te prošli i kroz odbrambene rovove, kao i one sa suprotne strane. Lijepa prilika za historijski čas iz nedavne prošlosti.

Šetnju po Sarajevu završavamo u Istiklal džamiji. Moj kolega i prijatelj Abdulgafar ef. je svoje djetinjstvo proveo u Olovu, pa bijaše to razlog da upravo tu napravimo duhovni odmor.

 

 

Ponedeljak 24. august – dan za početak radne hefte

Žuta boja plodnosti olovske kotline za 10.500 stanovnika, ali i boja zlata. Nakon sabah namaza i ustaljenih jutarnjih radnji, dan otpočinjem razgovorom sa predjednikom Medžlisa IZ Olovo h. Osmanom Gurdom oko radnog otvorenja džamije u Gurdićima. Zajedno odlazimo na kahvu sa šumarom Senahidom Heljom. Radan i odgovoran u svom poslu. Zabrinut za sina. „Eh da je da se oženi“, uz prvi gutljaj bosanske kahve otpoče razgovor. Roditeljska briga i želja je da mladi znaju da je Božja obaveza imati brak, a ne samovati.

Imao sam ručak sa članovima Izvršnog odbora, Ibrahimom Brajanom Musićem i Feridom Žilićem. Pošto je Brajan upisao kćerku u srednju školu u Olovu, a Kamensko je udaljeno 36 km od Olova, odlazimo kod džematlije Nazifa Karasalihovića, kroz čiju je kuću dosada prošlo 200 srednjoškolaca, i dogovaramo smještaj.

Supruga je organizirala nekoliko roditelja mektebske djece za odlazak u predakšamski izlet na Memagića stijeni. Posmatramo i konstatiramo da je prelijep pogled zalaska sunca sa Memagića stijene. Volim gledati zalaske sunca. Posmatrao sam i na moru kako se sunce utapa u valove, ali je ovaj pogled daleko ljepši. Sa visine se gleda uronjavanje sunčevih zraka među jele. Prelijep pogled.

Vrijedi spomenuti vrijednog Harisa Harija Muratovića koji je duži niz godina bez posla, a majka i sestra mu idu na dijalizu. Djeca Emina i Emir su završili hatmu. Hanuma Samka radi u ŠPD. Borbena porodica, ustrajna u iskušenju, a podatak da su proizveli velike količine voća, povrća i 150 litara napravili raznog soka dugo me u ovim noćnim satima ohrabruje. „Bog daje nafaku, a nama se valja truditi“, uglas su oboje kazali.

 

 

Utorak 25. august – dan zabrinutosti

Crna boja kahve i po sto grama halve za tri Esada. Crna boja priziva vrline mudrosti i pažljivosti. Crna boja također predstavlja ozbiljnost, odanost i moć.

Kćerka Dina je, dječjim riječnikom kazano, „fasovala“ upalu uha. Valja na kontrolu u Sarajevo. Na semaforu ka Kovačima, kod slastičarne Saraj, susrećem Esada Karahmeta i Esada Alijevića i sad nas je trojica Esada. Razlog da zajednički sjednemo, popijemo kahvu i pojedemo halvu. I uradismo tako. A sa imenjacima je uvijek ugodan razgovor.

Vraćam se u Olovu. Ja i Bakir nervozno iščekujemo finale Amelove trke. Nije valjda da neće biti zlato. I ne bi. Uspjeh je i treće mjesto. Baci Bakir jednu petardu za bronzu. Reče: „Nek se zna da je i to veliki uspjeh.“

Poziv od kolege mr. Muje ef. Kućanovića se ne odbija. Mlad i perspektivan direktor Srednje mješovite škole „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu. Član je Izvršnog odbora i Sabornik IZ u BiH. Čeka treću prinovu. Nešto kasnije još jedan susret i ugodan muhabet sa kolegom Eldinom ef.

Saznadoh da je moj komšija i prijatelj dr. Kemal Brkić bolestan. Dugogodišnji načelnik Policijske uprave u Olovu. Čovjek u pedesetim godina trči 50 krugova oko fudbalskog stadiona. Nešto više od 17 km. Na akšamu mi njegov sin reče da je dobro. U zabrinutosti osjetih olakšanje.

 

Srijeda 26. august – dan za razgovor i dogovor

Šarene boje za jedno uljepšano Olovo. Danas sam zakazao radni sastanak sa imamima Medžlisa IZ Olovo. Pred nama muallimima je nova mektebska godina. Nakon završenog 21 dovišta tokom ljeta, slijede tradicionalni jesenji mevludi.

Bliži se Kurban bajram, a pred nama imamima je i niz aktivnosti. Početak mektebske godine, 9 mevluda, radno otvorenje novosagrađene džamije u Gurdićima, Kurban bajram.

Pored toga, razmišljam o planu Medžlisa Olovo da izgradi čaršijsku džamiju, koja će, ako Bog da, upotpuniti ljepotu ovog malog bosanskohercegovačkog gradića i šarenilo boja na panorami grada.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine