digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zapis o džematu: Koja Gora, Ibro...

Autor: B. Perva Septembar 23, 2015 0

Pitomo selo Goru ponad Semizovca, u općini Vogošća, nastanjuju familije:

Alić, Čutura, Hajro, Spahić, Pačo, Kamenjaš, Dervišević, Abadžija, Osmanović, Hadžić, Trebinjac, Behrama, Latifović, Fetić, Medić, Ahmić, Buljugić, Nevesinjac, Terović, Smajlović, Popara, Čosović, Čabarabdić. Najljepši detalj na razglednici Gore čini džamija koja je, kao kopija Ali-pašine džamije iz Sarajeva, podignuta 2004. godine, a njen vakif je ugledni biznismen Muris Alić.

 Tokom minuloga ramazana, a na poziv mog prijatelja Semira ef. Salihovića, profesora islamske vjeronauke u dobrinjskoj gimnaziji, dva puta sam boravio u džematu Gora ponad Semizovca, u općini Vogošća. Prvi put bio sam na iftaru u porodici Asima Hadžića , a drugi put, za 27. noć ramazana, na zajedničkom iftaru koji je priredio biznismen i vakif Muris Alić. Na iftaru su bili i članice sarajevskog hora Šapat srca i solista iz Visokog Mirnes Buko koji su izveli splet ilahija i kasida, te učestvovali u posteravijskom programu u džamiji. Ovi iftari bili su mi dobra prilika da upoznam neke mještane sa Gore, da porazgovaram s njima, te da se nadišem čiste have na ovdašnjim vratima grada Sarajeva. Penjući se krivudavom cestom od magistralnog puta Sarajevo – Tuzla do Gore naumpala mi je pjesma u narodu ispjevana: Koja gora, Ibro... Na većini nosača zvuka umjesto Ibre snimljen je Ivo...

Bilo kako bilo, Gora je lijepo mjesto i sa izgradnjom ugostiteljskih objekata i sportskih terena mogla bi biti izletište Sarajlijama. Postoje realne mogućnosti za razvoj seoskog turizma.

 

Na ruševinama mesdžida podigli džamiju

Inače, džemat Goru čine naseljena mjesta: Garež, Sedraž, Krč, Gora, Ljetovik i Kamenica. U agresiji na BiH 1992-95. spomnuta mjesta potpuno su stradala. Svi objekti sravnjeni su sa zemljom. Džemat funkcionira od 50. godina prošlog stoljeća. Od vjerske infrastrukture imali su mesdžid koji je tokom rata porušen. Važno je kazati da su stanovnici Gore, u gotovo nemogućim uslovima, svoj toprak branili branili do 21. januara 1993. godine. O postratnom stanju u džematu Semir ef. Salihović kaže: „Po povratku na Goru mještani su obnavljali svoje kuće. Došla je na red i obnova vjerskog objekta. Na mjestu gdje je postojao mesdžid izgrađena je nova džamija, a čije je svečano otvorenje bilo 14.10. 2004. godine. S ponosom želimo istaknuti velikog vakifa i graditelja Murisa Alića, mještanina ovog džemata, koji je od svojih sredstava sagradio pomenutu džamiju. Druge džematlije su svojevoljno, akcijama, također, uzeli učešća u njenoj gradnji. Od njenog proklanjavanja u džamiji se klanjaju džume i teravih namazi. Zemljište za džamiju darovali su Izeta Alić i Nurija Smajlović.“ Budući da Gora još uvijek nema stalnog imama džumu namaz predvode imami koje rasporedi Medžlis IZ Sarajevo. Teravih namaz su, također, predvodili mnogi svršenici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a posljednje dvije godine taj poziv povjeren je Semiru ef. Salihoviću.  Mutevellija džemata je Ekrem Alić, a brigu o uređenju džamije i harema vodi Sadik Čutura.

 

Poslije izgradnje džamije nikad nije bio bez posla 

O Murisu AlićU, najvećem vakifu i dobrotvoru na Gori, ljudi govore sa pijetetom i dubokim poštovanjem. Kažu da je zaposlio sve Gorane koji hoće raditi. Uz to što je sagradio džamiju učinio je i druge hajrate. On o tome nerado govori. Na pitanje šta dobrotvorna djela znače jednom čovjeku, kazao je: „Otkako sam sagradio džamiju nikad nisam bio bez posla!“ Zanimljiva je i njegova tvrdnja da svi oni koji hoće raditi mogu naći posla.

Gora nije veliko mjesto, ali ima dobar broj prezimena. To su: Alić, Čutura, Hajro, Spahić, Pačo, Kamenjaš, Dervišević, Abadžija, Osmanović, Hadžić, Trebinjac, Behrama, Latifović, Fetić, Medić, Ahmić, Buljugić, Nevesinjac, Terović, Smajlović, Popara, Čosović, Čabarabdić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine