digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MIZ Žepče: Centralna bajramska svečanost i podjela 200 bajramskih paketića

Autor: R. Agić Septembar 24, 2015 0

Bajram-namaz povodom Kurban bajrama na području Medžlisa IZ Žepče klanjao se na 15 mjesta.

Centralna bajramska svečanost u Žepču održana je u prisustvu velikog broja vjernika u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji, a bajram-namaz u gradu klanjao se i u Prečkoj džamiji.

Bajram namaz predvodio je imam Ferhat-pašine džamije Esad-ef. Dedović, dok je Bajramsku hutbu imamio glavni imam Medžlisa IZ Žepče Izet-ef. Efendić. U svom obraćanju vjernicima, glavni imam Efendić govorio je o temeljnim vrijednosti Kurban-bajrama, kao jednog od najvećih praznika muslimana.

Bajramski praznici i bajram-namazi su, kako je kazao Efendić, svojevrsna skupština džematlija i jedinstvena prilika da se vjernici upoznaju sa aktivnostima i radom Islamske zajednice. MIZ Žepče nakon dvadeset godina od posljednjeg rata u kojem je žepački MIZ pretrpio velike štete, izrastao je u instituciju koja se danas na niovu Rijaseta IZ u BiH uzima za primjer dobro organizovanog medžlisa.

Od objekata obnovljene su sve ratom porušene džamije a izgrađeno je još i pet novih. Uređena su sva gradska mezarja, a vakufska zemlja kultivisana i privedena namjeni. Ono što je posebno važno, kako je naglasio Efendić, jeste dobro organizovana mektebska nastava i vrlo visoko procenat polaznika.

Nakon klanjanja bajram-namaza, upriličena je tradicionalna podjela bajramskih paketića za preko 200 polaznika mektebske nastave u Žepču. Paketiće je djeci uručivao Irdin-ef. Tutnjić.

U okviru obilježavanja bajramskih praznika predstavnici MIZ Žepče u saradnji sa Muftijstvom zeničkim u naredna četiri dana obići će pet porodica koje su izgubile svoje domove u prošlogodišnjim klizištima, te posjetiti bolesne i starije džematlije u matičnim džematima.

Drugog dana bajrama na području MIZ Žepče bit će organizovano prikupljanje kurbanskih kožica i kurbanskog mesa za potrebe narodnih kuhinja i institucija koje vode brigu o djeci bez roditelja.Ove godine očekuje se da će na području žepačkog Medžlisa biti zaklano preko 1.300 kurbana.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine