digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi Travnik: Džamija nakon 60 godina

Autor: E.S. Oktobar 05, 2015 0

U centru Novog Travnika jučer, 4. oktobra, svečano je otvorena džamija, tačnije islamski centar koji objednjava pored džamijskog prostora i dodatne prostorije, poput igrališta i obdaništa.

Mještani Novog Travnika su svojim prilozima i donacijama drugih ljudi, institucija, firmi i donatora iz Turske i Kuvajta završili džamiju čija je gradnja trajala čak 17 godina. Na svečanom otvorenju prisustvovalo je preko 20.000 vjernika iz svih krajeva domovine, a prisutnima su se, između ostalih, obratili glavni imam Novog Travnika i imam džamije Fahdrudin-ef. Haseljić, muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

U svom obraćanju imam Haseljić je podsjetio na težak period muslimana u Novom Travniku u toku i nakon agresije na domovinu te vjerske aktivnosti džemata koji se odvijao dugo u prostorijama stare samoposluge. Muftija travnički Adilović je kazao da je ovaj primjer izgradnje pokazatelj koliko su zapravo muslimani ugroženi u domovini, s obzirom da su muslimani dobili džamiju tek nakon 60 godina u ovom gradu.

Reisu-l-ulema Kavazović je čestitao vjernicima na upornosti u izgradnji džamije, naglasivši da su muslimani na ovim prostorima stoljećima te da ne smije doći do ustupaka na račun vjere i njihovih vrijednosti. 

 

Cijeli izvještaj u slijedećem broju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine