digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Ispraćaj Envera ef. Moranjkića u penziju

Autor: Edin Moranjkić Oktobar 15, 2015 0

Večeras (14.10.2015.) poslije akšam-namaza, u gradskoj džamiji u Bihaću, organizirana je centralna svečanost obilježavanja Nove 1437. hidžretske godine. U okviru ove svečanosti upriličen i ispraćaj u penziju gradskog imama Envera ef. Moranjkića

Islamski ili hidžretski kalendar je kalendar po kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana. Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhameda i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici. Hidžra Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama.

Tim povodom su se u mnogim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Bihać održali mevludi i edukativna predavanja o historijskom značaju Hidžre, dok je centralna svečanost održana večeras u gradskoj džamiji.

"Iskupili smo se ovdje da obilježimo Novu hidžretsku godinu, a ne da je slavimo. Tu smo da poželimo dobro jedni drugima i prisjetimo se događaja vezanih za Hidžru", riječi su kojima je novi harmanski imam Abdurahman ef. Osmanović započeo svoj uvodni govor, te nastavio voditi cjelokupan program

Svojim učenjem i ilahijama hor "Gazije" iz Bužima upotpunio je ovaj događaj. U nastavku programa upriličen je svečani ispraćaj u penziju imama džemata Harmani i aktualnog predsjednika Medžlisa IZ-e Bihać Envera ef. Moranjkića, koji se nakon četrdesetgodišnje karijere oprašta od aktivne imamske dužnosti.

U tom smislu prisutnima se obratio Nermin Jašarević koji je u ime džematskog odbora džemata Harmani, u ime svih džematlija i mektebskih polaznika zahvalio efendiji Moranjkiću i uručio mu prigodan poklon, dok je isto u ime Medžlisa IZ-e Bihać učinio Hazim Abdijanović.

"Hvala Allahu dž.š. koji me je počastio privilegijom da 40 godina budem imam, i to u tri džemata tokom moje imamske karijere. Kratak period, odmah nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese, imao sam čast biti imam u Zagrebačkoj džamiji, po završetku tadašnje vojske nekoliko godina radio sam u džematu Vinca u Bihaću, a nakon toga, pa sve do danas, u džematu Harmani", rekao je Enver ef. Moranjkić.

Dalje se osvrnuo na svoja iskustva iz karijere i džematske uspjehe, a posebnu pažnju posvetio je mektebskoj nastavi, te dao određene smjernice i savjete svojim mlađim kolegama imamima.

 "Čast mi je bila služiti Islamskoj zajednici, Bihaćkom medžlisu i džematu Harmani, i do kraja svog života ja ću služiti svojoj Islamskoj zajednici", riječi su kojima je sa suzama u očima efendija Moranjkić završio svoje obraćanje.

 

Enver ef. Moranjkić izveo je na hiljade polaznika mektebske nastave, a iza sebe u Harmanima ostavlja hafiza Abdurahmana ef. Osmanovića čiji je bio muallim, ali i jedanog od najjačih hafiza u BiH, mladog Emraha Litrića, kojeg i sam naziva krunom svoje imamske karijere.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine