digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gračanica: Džematlije Prnjavora pred novim projektom

Autor: D.S. Mart 08, 2016 0

Džemat Prnjavor je jedan od četiri džemata u Lukavici, MIZ Gračanica, te je jedan od aktivnijih džemata, što su pokazali i posljednjom manifestacijom obilježavanja rođenja Poslanika, a.s., kada je proučen mevlud, a prisutnima se obratio glavni imam MIZ Gračanica Smajo-ef. Mustafić

 

Džamija u ovom džematu je sagrađena šezdesetih godina s munarom koju krase dvije šerefe, a koja i nakon protoka vremena do danas ima izgled jedne nove džamije.

Džematlije Prnjavora na čelu s imamom Ibrahim-ef. Aličićem i džematskim odborom trude se da vjerski život u svome džematu aktueliziraju, ali i da infrastrukturu džemata popravljaju i upotpunjuju, stoga na sve posjetitelje ostavlja dojam lijepo sređena džamija i tako isto uređen harem kao i džematsko mezarje.

Trenutno, vrijedne džematlije i njihov imam imaju još jedan veoma važan projekat u svome džematu kojeg trebaju završiti, a to je uređenje imamske kuće koja bi trebala da svojim izgledom ukrasi džamijski harem, džematsku infrastrukturu  i pruži adekvatne uslove za život u današnjem vremenu.

Svakako ne treba sumnjati da će ove vrijedne džematlije i ovaj kao i sve dosadašnje projekte u svome džematu uspješno završiti, jer na čelu džematskog odbora su  odgovorni ljudi: mutevelija hadžija Husein Smajić, blagajnik Omer Ćurić i članovi Husein Aljić i Husein Ćurić.

Ibrahim ef. Aličić je rođen u Matuzićima – Doboj Jug, gdje je završio osnovnu školu, a zatim upisuje GHB medresu u Sarajevu. Na dužnost imama u džematu Prnjavor stupa 1997. Godine, gdje je upoznao  i sadašnju suprugu  hanumu Ajselu, s kojom ima troje  djece, sina  Imrana i kćerke Sureju i Suanu.

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine