digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Cazin: Zapis o džematu Pivnice s povodom

Autor: H. Nesimović April 19, 2016 0

Džematlije organizirale svečanost u povodu hifza svog imama

 

Džemat Pivnice, Medžlis Cazin, petnaest dana nakon centralne svečanosti hafiske dove svoga imama Harzudin-ef. Škiljana organizirao je posebnu svečanost. Ovom značajnom događaju za ovaj džemat, osim džematlija iz Pivnica i drugih džemata, prisustvovao je bihaćki muftija Hasan ef. Makić, prorektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Ekrem Pehlić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-e u Cazinu Mirsad Topčagić, hafiz Edin Fajković, muhaffiz Abdurahman ef. Osmanović, prijašnji imam ovog džemata Sulejman ef. Hašić, nekoliko imama sa područja cazinskog Medžlisa. Nakon klanjanja podne namaza imam domaćin hafiz Harzudin ef. je izrazio  dobrodošlicu svim musafirima i zahvalio se svojim džematlijama što su se potrudile, ne žaleći ni truda ni sredstava, da još jednom upriliče svečanost hafiske dove, te istakao nesebičnog hadži Ismeta Hodžića iz Sent Galena i njegovu porodicu koji dobrano pomažu, već plodonosnu, školu Kur'ana u Bihaću.  

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Cazin Mirsad Topčagić izrazio je zadovoljstvo što su se džematlije iz Pivnica potrudile da prirede skup s kojim hoće da iskažu zahvalnost Allahu na svim blagodatima, posebno na daru što imaju imama koji poznaje cijeli Kur'an. Blagajnik džemata Mustafa Pehlić o svečanosti je rekao: „Drago mi je što imamo hafiza u džematu i nadam se da će njegova privrženost Kur'anu utjecati na nas džematlije, pogotovo one najmlađe“. Hadžije Arif i Zarif Pehlić su rekli: “Radosni smo što je naš mali džema'at postao bogatiji za hafiza čiji će rad davati rezultate i vjerujemo da će ubuduće biti više hafiza u našim krajevima“. Odlika ovog džemata je da od svog formiranja funkcioniše sa malim brojem članova i da, bez sumnje, spada među najmanje u Bosni i Hercegovini. S druge strane, džematlije su poznate po nesebičnosti i darežljivosti. Još prije agresije na Bosnu i Hercegovinu finansirali su asfaltiranje puta do sela u što su uložili ogromna sredstva. Što se tiče članarine (vazife), ima slučajeva da jedna porodica godišnje uplaćuje preko dvije hiljade KM. Džemat trenutno broji 65 aktivnih članova. Oko 70% džematlija radi i živi u inostranstvu, ali su čvrsto vezani za svoje mjesto i zajednicu.

Među najaktivnijim džematlijama je hadžija Arif Pehlić. Zbog izuzetno pružene ruke i davanja, koja se mjere stotinama hiljada KM, ne samo za džamiju i džemat, zaslužuje da zasebno bude predstavljen, kao dobročinitelj kojem je teško naći ravnog. Davne 1979. godine mještani Pivnica su izgradili mesdžid radi obavljanja ramazanskih ibadeta. Iako malobrojni, džemat su osnovali deceniju poslije, a početkom 1990. godine zaposlili prvog imama Sulejman-ef. Hašića. Na toj dužnosti ostao je u Pivnicama 18,5 godina.

Poslije Sulejmana ef. u džemat je došao imam Asim ef. Dizdarević i službovao 4,5 godine, zatim Jusuf ef. Nadarević (2,5 mjeseca), pa Šekib ef. Meštrovac (2 godine). Hafiz Harzudin ef. je na dužnost imama stupio 16.11.2015. godine. U postratnom periodu sagradili su munaru 1997. godine i renovirali džamiju za što su uložili dosta sredstava. Osam godina poslije, tj. 2005. godine temeljito su renovirali i džematsku kuću, inače sagrađenu 1991. godine. Sagradili su i šehidsku česmu i sportsko igralište za mali nogomet sa svlačionicama. Džematski odbor, kojeg čine vrlo mladi ljudi: Semir Pehlić predsjednik, Mirsad Pehlić, Mersudin Mehmedović, Selvedin Mehmedović i po službenoj dužnosti imam hafiz. Harzudin ef., zajedno sa džematlijama su odlučne da njihov džemat opstane i napreduje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine