digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održana završna takmičenja na nivou Muftijstva mostarskog

Autor: H. Eminović, Ale Kamber April 25, 2016 0

U Karađoz-begovoj medresi jučer su ( 23.4.2016.god.) održana završna takmičenja polaznika mektepske nastave na nivou Muftijstva mostarskog i učenika nastavnog predmeta vjeronauke s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Najuspješniji polaznici mektepske nastave na nivou svojih medžlisa natjecali su se u dvije kategorije učenja Kur'ana za stariji i mlađi uzrast i općeg znanja dok je takmičenje iz vjeronauke imalo samo podrazumijevalo samo test općeg znanja. Organizacijom skupnog takmičenja Islamska zajednica je napravila značajan iskorak da je najuspješnije đake okupila na jednom mjestu i oko istog cilja. „Za nas je velika čast da smo domaćini najboljim učenicima s područja cijelog Muftijstva i da će oni imati priliku upoznati se sa našim učenicima i razmijeniti iskustva. Ovim takmičenjem mi svima njima predstavljamo našu školu, možda, našim budućim učenicima“, kazao je direktor  Medrese hafiz Aid ef. Tulek.  Direktor Tulek s ponosom ističe da su sve svoje tehničke i prostorne kapacitete podredili ovom plemenitom cilju. „ Ponosni smo što našu školu, koja ispunjava sve pedagoško nastavne  standarde možemo  potrebama ovako respektabilnog skupa“, naglasio je Tulek.  Na oba takmičenja učestvovalo je 77 djece, 54-ero iz sedmih, osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola osnovnih i 23-oje  polaznika mekteba. Takmičenje iz vjeronauke održano je u saradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar.   

Stručne ocjenjivačke komisije u sastavu: hfz. Aid Tulek, hfz. Emin Tucović, mr. Muhamed Purišević, mr. Ilhama Puce, prof. Ramiza Bandić-Kafadar, prof. Selvedina Šehić-Maksumić i prof. Anel Dokara nakon pregledanih radova i preslušavanja učenika objavile su sljedeće rezultate:


Kiraet mlađi uzrast

1. Ajdin Ramić, Medžlis Tomislavgrad, muallim Amer ef. Jugo -56,98 bodova
2. Harun Ćatić, Medžlis Mostar, muallim Kenan ef. Ovčina -  56,66 bodova
3. Dženisa Hodžić, Medžlis Livno, muallim Mahir ef. Kevrić - 55,32boda

Kiraet stariji uzrast

1. Rukajja Konjarić, Medžlis Jablanica, muallim Mesud ef. Ćosić - 59 bodova
2. Alija Hadžić, Medžlis Tomislavgrad, muallim Amer ef. Jugo - 58,32 boda
3. ZejdOmeragić, Medžlis Livno, muallim Omer ef. Omeragić- 57,32 boda

Opće znanje

1. Lamija Mujak, Medžlis Konjic, muallima Admira Jusufović - 54,55 bodova
2. Zerina Salihagić, Medžlis Livno, muallim Mahir ef. Kevrić -54,35 bodova

  1. Harun Hadžić, Medžlis Tomislavgrad, muallim Amer ef. Jugo - 47,60 bodova

    Ekipni pobjednik takmičenja je Medžlis Livno sa 166,99 bodova
    II mjesto Medžlis Tomislavgrad - 162,9 bodova
    III mjesto Medžlis Mostar - 159,22 boda

 

REGIONALNO TAKMIČENJE IZ ISLAMSKE VJERONAUKE

 

VIII razredi osnovne škole

  1. Ehlimana Ćesić, OŠ „Vrapčići“ Mostar - 61,5
  2. Anisa Turkić, IV osnovna škola Mostar - 59,5
  3. Amina Čolak, OŠ “Parsovići“ Konjic Konjic - 57,5

 

IX razredi osnovne škole

  1. Ajla Kuštrić, OŠ „Vrapčići“ Mostar - 46
  2. Almedina Ždralić, IV Osnovna škola Mostar - 44
  3. Zijada Čolak, OŠ „Parsovići“ Konjic - 43,5

 

I razredi srednje škole

  1. Alagić Asja, Srednja medicinska škola Mostar -54,5
  2. Armin Memić, Srednja škola Konjic - 52
  3. Nejra Sefer, Srednja škola Jablanica - 51

 

U ukupnom poretku osnovnih škola prvo mjesto je osvojila O.Š. “„Vrapčići“ iz Mostara. Srednja medicinska škola Mostar je osvojila prvo mjesto u poretku srednjih škola.

 

Takmičari iz Livna pobjednici mektebskog takmičenja na nivou Muftijstva mostarskog

Na posljednjem mektepskom takmičenju na nivou Muftijstva mostarskog polaznici mektebske nastave iz Livna su ostvarili odlične rezultate i predstavili MIZ Livno u najboljem svijetlu, opravdavši uslove u kojima rade, a koji su ponajbolji, ako ne i najbolji na nivou muftijstva, pa i cijele BiH. MIZ Livno je ukupni pobjednik takmičenja, a što se tiče pojedinačnih rezultata Livnjaka oni su slijedeći: Zerina Salihagić je osvojila drugo mjesto iz Općeg znanja s napomenom da je razlika između prva dva mjesta 0.20 bodova, dakle manje od pola boda. Dženisa Hodžić je osvojila treće mjesto u kategoriji Kiraet za mlađi uzrast, a Zejd Omeragić  treće mjesto u kategoriji Kiraet za stariji uzrast. I u ove dvije kategorije nijanse su odlučivale pobjednike.

„Dragi roditelji šaljite vašu djecu u mekteb i insistirajte na njihovoj kvalitetnoj edukaciji, nadzirite vasu djecu i pratite njihovo vjersko sazrijevanje. Ono što danas uložimo u njih sutra će nam se višestruko vratiti“, porčuio je glavni livanjski imam Dževad ef.Hadžić, izražavajući zadovoljstvo uspjehom mladih Livnjaka.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine