digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

AJVATOVICA Reisu-l-ulema Kavazović: Za muslimane je mir pobjeda!

Autor: Azam Mandžić Maj 31, 2016 0

U nedjelju, 29. maja u Pruscu je okončana velika vjersko-kulturna, edukativna i sportska manifestacija, u okviru koje je od 6. maja kada je svečano otvorena na prusačkoj Musalli realizirano više od 90 raznovrsnih sadržaja

 

Moto ovogodišnje Ajvatovice bio je „ Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta“.Tradicionalno, manifestacija je okončana pohodom Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerskim programom na Ajvatovačkoj livadi.

Ispred Handanagine džamije obavljena je prozivka bajraka, njih ukupno 70 nakon čega je 270 konjanika, potom bajrakatari i vjernici krenuli ka Ajvaz dedinoj stijeni, po mnogima, mjestu najvećeg dovišta muslimana u Evropi.

U svom obračanju prisutnima na Platou Ajvatovice reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef Kavazović, podsjetio je na to, da je Ajvaz-Dedo brinuo zajedničku brigu, a okupljanje na visoravni održava duh zajedništva i jedinstva naroda u kojem svaki pojedinac i pored briga i vlastitih poteškoća brine i zajedničku brigu.

-Nije nebitno spomenuti i to, da  je ovo najveći skup muslimana u Evropi i, da su poruke koje se ovdje čuju naš zalog budućnost, a ta naša budućnost  je poput ovih vitkih stabala oko nas duboko ukorijenjena u bosanskoj zemlji. Zato nas Ajvatovica opominje da nasuprot nje stoje oni koji u islamu vide vjeru, koja ne brani, nego uništava i koja umjesto da nas gura naprijed kako bi smo ostvarili misiju namjesništva na zemlji, pretvara naše Medine u njihove Jasribe, a civilizaciju u pustoš, čemer i jad – riječi su reisa Kavazovića.  

Naglasio je kako okupljanje na Ajvatovici nije nikakav „mali hadž“, te da to nije vjerom propisan obred nego dio stoljetne narodne tradicije. Na Ajvatovici se ništa ne čini što u Kur`anu i sunnetu nije primjereno.

 -Stojeći pod ovim barjacima donesenih iz svih krajeva naše Bosne i Hercegovine podsjećam sebe i vas na obavezu njegovanja  našeg jedinstva i očuvanja našeg džemata i naše tradicije- istakao je reis Kavazović poručivši : -

-Za muslimane je mir pobjeda. Mir u Meki  je nagovještavao bolje sutra u kojem će u konačnici istina, kao što to uvijek biva, trijumfovati nad lažima. I danas,  ova naša konjica i bajraktari simboliziraju našu spremnost da se borimo za našu domovinu kao što sto smo to činili stoljećima ali nas sura El-Feth snažno podsjeća na to, da je mir najveća pobjeda i naš konačan cilj.

Vjernicima se ispred organizatora manifestacije obratio predsjednik OO 506. Dana Ajvatovice , muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović.

-Danas smo ovdje da iskažemo pripadnost , privrženost i ljubav prema našoj vjeri, kulturi i tradiciji , da se napajamo na njihovim vrijednostima i da na njihovim principima odgajamo naše mlađe generacije i idemo u svjetliju budućnost . Zato i jeste moto ovogodišnjih Dana Ajvatovice „Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta“- rekao je muftija Adilović

Posebno je potcrtao : – Tu smo da kažemo da druge poštujemo i da ne želimo uskraćivati ničija prava, ali da, isto tako, insistiramo na poštivanju naših prava. Tražimo da se svi slobodno osjećamo na svakom pedlju naše domovine BiH. Insistiramo natome da svoj jezik, svoju nacionalnost i vjeru nazivamo kako mi hoćemo i kako je to bilo stoljećima .

Ajvatovačku dovu proučio je muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović. Uslijedilo je potom klanjanje podne namaza, čime je centralna svečanost ovogodišnjih 506. Dana Ajvatovice okončana.  

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. juna

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine