digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Darivanje krvi u džematu Carina

Autor: Jusuf Džafić Oktobar 19, 2016 0

U saradnji sa džamijom Hadži Tere Jahja na Carini, omladinskim krugom carinske džamije i Jusuf-ef. Džafićem, džamijskim imamom, u petak 14. oktobra 2016. godine Transfuzijski centar Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", na čelu sa dr. Zerinom Zagorčić, sproveo je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija je organizirana nakon džume-namaza pod rukovodstvom četveročlanog mobilnog tima Tranfuzijskog centra, kojeg predvodi dr. Dženana Alihodžić. Ovoj plemenitoj akciji se odazvalo 20-ak džematlija, mahom članova omladinskog kruga carinske džamije.

Prema riječima organizatora odziv je odličan, iako bi Transfuzijski centar organizovao akciju da se odazvalo i samo 5 darivaoca, budući da je krv jedna od najdragocjenijih tečnosti koja se teško pribavlja i to samo putem darivanja. Za dozama krvi ljekari su u konstantnoj potrebi, posebno na našim prostorima, gdje svijest o darivanju krvi, posebno redovnom darivanju krvi, nije dovoljno razvijena.

Akcije darivanja krvi, u organizaciji naših džemata, su prijeko potrebne, budući da je darivanje krvi plemenit čin dobročinstva kojim se spašavaju ljudski životi, a postupa i shodno kur'anskoj maksimi: Ko spasi jedan ljudski život, kao da je spasio sve ljudske živote.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine