digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

“Svaki medžlis bi poželio da ima ovakav džemat“

Autor: E.S. Novembar 03, 2016 0

kazao je Fuad-ef. Omerbašić o džematu Lepenica, koji je obilježio godišnjicu okupivši sve žive imame koji su službovali u ovom džematu

Džemat Lepenica je na jedinstven način obilježio 25 godina od otvorenja džamije, pozvavši sve one koji su obavljali dužnost imama u ovom džematu. U okviru programa obilježavanja prisutnima je prikazan dokumentarni film o džematu, a upriličena je i Večer Kur'ana, u kojoj su učestvovali hafizi iz Tešnja, Maglaja, Sarajeva i drugih gradova.

Džemat za primjer

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić koji je u svom govoru istakao kako bi svaki medžlis poželio da ima u svom sastavu ovakav jedan džemat, znajući za njegovu vrijednost, aktivnost, odnos prema institucijama Islamske zajednice kao i poseban odnos prema imamima. Omerbašić je podsjetio da su imami ovoga džemata kasnije napredovali u svojim karijerama, aludirajući na dr. hafiza Senaida Zajimovića, koji je trenutno direktor Vakufske direkcije, Izudina Krušku, bivšeg glavnog imama MIZ Maglaja a sada šefa u Rijasetu i Saliha Haušića, profesora u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Gost večeri bio je Jasmin-ef. Bekrić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, koji je porijeklom iz ovog džemata.

“Neće mi zamjeriti drugi imami Lepenice, ali želim spomenuti svog imama i muallima Mustafu Efendića, koji je bio sebeb da odem u medresu. Želim se zahvaliti džematskom odboru  u Lepenici, jer će nam ova večer ostati dugo u sjećanju“, kazao je Bekrić. Svoje uspomene na lijepe trenutke na Lepenicu evocirao je i Izudin-ef. Kruško.

O Lepenici

Lepenica  je udaljena od grada Tešnja oko devet kilometara. Prvi put se spominje u popisu sela nahije Tešanj 1541. godine. Džemat ima nekoliko dokaza o višestoljetnoj tradiciji. Stara džamija u Lepenici je izgrađena na vakufu Umi Kulsum, kćerke Velije, sredinom 18. stoljeća. U džematu se nalaze i nišani stari nekoliko stoljeća, poput onog ugrađenog u mezar Mula Ali-efendije iz 1786. Novu džamiju mještani su izgradili 1946. godine, a nakon nekoliko restauracija odlučili su ponovo izgraditi moderniju džamiju, čije je svečano otvorenje bilo 1991. godine. Obnovljena je 1998. godine, a 2000. izgrađena je i pomoćna zgrada s dodatnim prostorijama, poput mekteba, divanhane, gasulhane i dr. Zadnje renoviranje džamije uključilo je promjenu enterijera i ugradnju led-rasvjete. Ovaj džemat je 2004. godine dobio priznanje Rijaseta IZ za mektepsku učionicu kao najopremljeniju na teritoriji BiH. Inače, trenutni imam Elvedin-ef. Aličić ulaže dosta truda u rad s učenicima, koji učestvuju i osvajaju zapažna mjesta na mektepskim takmičenjima. U 2000. godini izgrađen je i novi mesdžid u mahali Brdo, a vakufska kuća je izgrađena 2005. godine. Pored izgradnje i renoviranja mesdžida u mahali Bedaci i drugih rekonstrukcija, džemat je renovirao svoja mezarja te asfaltirao najvažnije putne komunikacije u naselju i sanirao postojeća klizišta uz svesrdnu pomoć Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Parlamentu BiH, koji je porijeklom iz Lepenice.

U toku agresije na BiH Lepenica je dala 24 šehida, 15 osoba su postali invalidi, a poginulo je deset džematlija. Lepenica je bila i veliko utočište prognanih iz okoline Doboja, a i danas važi kao jedno od darežljivijih mjesta u Tešnju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine