digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mladi su snaga Vlasenice

Autor: Amina Đulović Decembar 05, 2016 0

Poljoprivreda je glavna grana kojoj su okrenuti, pa se zato mladi vlaseničani sve češće odlučuju da upišu poljoprivredni ili šumarski fakultet

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je 24. novembra ove godine Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i susreo se s glavnim vlaseničkim imamom Nurdin-ef. Grahićem i predsjednikom Izvršnog odbora Mujom Hadžiomerovićem, koji su ga upoznali sa životom muslimana na području ovog medžlisa.

Mladi i u Skupštini opštine

Hasan Topalović je bio jedini Bošnjak u osnovnoj školi kada se 2001. godine sa svojom porodicom vratio u ovaj grad. Danas je on odbornik u Skupštini opštine Vlasenica.

„Od momenta kada sam upisao političke nauke ja sam sebe vidio u svijetu politike. Mislim da nama kao narodu treba više edukacije na tom polju i da trebamo imati svoje predstavnike u lokalnoj vlasti. Moje odborničko mjesto mora donijeti korist za moju sredinu, lokalnu zajednicu, za moj narod,“ kaže Topalović.

Bošnjaci će i u naredne četiri godine imati dva odbornika u Skupštini općine Vlasenica, te od ove godine i mjesto načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Mirzet Redžić ističe kako su mladi ovoga grada spremni ponijeti emanet brige o svome narodu, a u narednom periodu cilj su im nova radna mjesta. Pored toga, planirana je izgradnja sportskog poligona i uređenja zgrade na Gradini u kojoj će se mladi družiti, ali i učiti.

Mujo Hadžiomerović kaže kako u narednom periodu treba posebnu pažnju posvetiti mladima, usmjeravati ih i podržavati, i više nego se to činilo do sada.

„Nama se i dalje šalju poruke kako za nas ovdje mjesta nema, i kroz zakonske akte ali i na druge načine. Bošnjacima je više nego ikad potrebno jedinstvo,“ kaže Hadžiomerović.

 

Kako prodati što se proizvede

Poligon koji će se graditi na Gradini okružen je crnogoričnom šumom, tri kilometra udaljen od gradske buke, a opet, dobrim putevima povezan sa okolnim mjestima. I na koju god stranu da pogledate sa Gradine, Skugrića, Rovaša i drugih mjesta, ugledat ćete bosanske vrleti, obradive parcele, prostrane livade, stada ovaca i uređene voćnjake. Vlaseničani su spremni da rade, ali nije lahko prodati ono što proizvedu. Kažu kako im je akcija otkupljivanja kurbana od povratnika koju provodi Islamska zajednica mnogo pomogla. Poljoprivreda je glavna grana kojoj su okrenuti, pa se zato mladi vlaseničani sve češće odlučuju da upišu poljoprivredni ili šumarski fakultet.

Hadžija Ahmed Gagulić ima više od trideset krava, a mlijeko prodaje Mljekari Boksit. Ovo je porodični angažman u koji su uključeni svi članovi porodice. Konkretnu dobit od svog rada očekuju tek naredne godine. Najvažnija je upornost, kaže Gagulić.

Medžlis Vlasenica brine o vakufskom zemljištu pa su početkom novembra u džematu Skugrići, u saradnji sa Vakufskom direkcijom, zasađene sadnice kalemljenog oraha, šljiva i jabuka. U domaćinskoj kući pored džamije u ovom mjestu, u kojoj je imam mladi Fatih Salihović, žive Omer i Umija Hadžić. I Omer, kao i još nekoliko njegovih komšija, penziju su zaradili u Sarajevu. Vratili su se u svoje Skugriće jer je, kako kažu, život na svome najljepši. I za stanovnike ovog mjesta akcija kurbana je izuzetno važna.

Rađaju se nove generacije

U Novoj Kasabi nalazi se jedna od najljepših džamija u našoj zemlji, Musa-pašina džamija. Ovaj džemat ima nekoliko punktova na kojima se održava mektebska nastava, jer su neka mjesta prilično udaljena od džamije. Djece ima, a imama Sulejman-ef. Sulejmanovića posebno raduje njihovo prisustvo na džuma-namazu. Velika želja džematlija je da uskoro naprave šehidsko obilježje u Novoj Kasabi, te i na taj način sačuvaju sjećanje na šehide.

Nekoliko kilometara dalje, u Rovašima, pored nove Šehidija džamije, izgrađene na temeljima one stare, porušene, sačuvana je srušena munara. I ona čuva sjećanje na šehide, na prošla vremena i teške dane, a nova munara koja uspravno stoji pored nje podsjeća da se mora ići dalje i iznova graditi život na ovim prostorima. 

 

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine