digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srebrenik: Tribina u džematu Tutnjevac

Autor: D.B. Decembar 05, 2016 0

Doc.dr. Esmir Halilović na tribini u Tutnjevcu

U petak, 02. 12. 2016. godine, održana je trideset šesta redovna tribina u džematu Tutnjevac, Medžlis IZ-e Srebrenik. U izuzetno lijepoj atmosferi, pred velikim brojem džematlija i omladine predavanje je održao doc.dr. Esmir Halilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Predavanje je održano nakon jacije-namaza. Tribina je započela učenjem odlomka iz Kur’ana, a ašere je proučio Abdulah-ef. Joldić. Na samom početku imam džemata Tutnjevac hfz. Damir-ef. Jahić je poselamio prisutne džematlije, te imame i goste iz drugih džemata i Medžlisa, a posebne selame i riječi dobrodošlice uputio je gostu predavaču doc.dr. Esmiru Haliloviću. Nakon što je kazao njegovu biografiju pozvao je dr. Halilovića da počasti prisutne savjetima i uputama.

Tridesetšesta tribina je nosila naziv „Suvremeni poroci i grijesi“. U svom uvodnom obraćanju Halilović je ukazo na važnost razumijevanja ovog fenomena. On je na zanimljiv način ukazao na današnje stanje muslimana, kako u svijetu tako i kod nas u BiH, na razumijevanje grijeha i poroka. Ukazavši na štetnost facebook efendije mladima je poslao poruku da trebaju više vremena provoditi u učenju, čitanju, razgovoru sa roditeljima nego sa njim kao i jednom od najvećih štetnosti za društvo a to je kladionica. „Nakon poplava u Željeznom Polju kod Zenice obišli smo to 100% muslimansko mjesto. Prvo što smo vidjeli da je obnovljeno bila je kladionica“-ističe Halilović. Potom je iznio podatke o kladionicama, koliko ih u BiH ima, koliko naša omladina ulaže u kladionice, koliko novca izlazi iz naše države preko kladionica itd. „Roditelji dadnu djeci marku da mogu jesti sendvič u školi i ta marka završi u kladionici. Roditelji morate paziti na ove probleme“-ističe Halilović. Potom je u svom izlaganju ukazao na roditeljsku ulogu u odgoju djece, kao i ulogu same djece i omladine. Kazao je da moramo mijenjati sebe u pozitivnom pravcu, ako želimo da nam bude dobro.

Prisutni su mogli uživati u zanimljivom predavanju uvaženog dr. Halilović. Na prisutnim vjernicima moglo se vidjeti koliko je važno govoriti na ovu temu i zašto su džemtlije Tutnjevca baš odabrali Halilovića da govori na ovu temu. Tribini je prisustvovao i glavni srebrenički imam Refik-ef. Hodžić. Tribinu su uljepšali imami Medžlisa Srebrenik izvođenjem ilahija i kasida.

Nakon predavanja uslijedilo je druženje sa džematlijama i gostima, koji su uživali u riječima dr. Halilovića. Zahvaljujemo džematskom odboru i hfz. Damir-ef. na trudu i nadamo se da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti. Moramo naglasiti da je ovo tridesetšesta tribina koju organizuje džemat Tutnjevac, koje se održavaju prvog petka u mjesecu. Te ovom prilikom najavljujemo iduću tribinu prvog petka u januaru. Tribina je završena učenjem jemek dove.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine