digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Kamen-temeljac za džamiju u Ružici

Autor: Decembar 05, 2016 0

Dana, 27. 11. 2016. godine, u bihaćkom džematu Ružica upriličena je svečanost postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije u ovom džematu.

Uz mnogobrojne vjernike na svečanosti su bili prisutni imami sa područja medžlisa Bihać, glavni imam Mensur ef. Ćehić i bihaćki muftija Hasan ef. Makić. U obraćanju prisutnim vjernicima istaknuta je važnost džamije kao temelja svakog džemata, zajedništva, i izvora iz kojeg se može očekivati samo dobro za svakog vjernika muslimana.

Posebno je istaknuta činjenica da je ovo novi džemat osnovan 2000. godine, u kojem su vjernici muslimani kupili zemljište i kuću 2004. godine koju su adaptirali i uredili kao stan za imama i mesdžid za obavljanje namaza. A sada se pored ovog objekta temelji i počinje graditi džamija, kao kruna rada i predanosti imama džemata Ružica Jasmin ef. Halilagića i njegovih vrijednih džematlija. Glavni investitori ovog vrijednog projekta pored džematlija i vakifa je udruženja dobročinitelja iz Katara, Qatar Charity. 

Kamen-temeljac je postavio muftija Hasan ef. Makić i jedan od inicijatora za osnivanje džemata Ružica prof. cazinske medrese Ibrahim ef. Redžić. Nakon svečanog polaganja kamena temeljca, proučena je zajednička dova. Poslije podne namaza prisutni vjernici i gosti su pozvani na ručak i kahvu koju su pripremile vrijedne džematlije džemata Ružica.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine