digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U gradačačkim džematima obilježen 12. rebiu-l-evvel

Autor: Nusret Kujraković Decembar 15, 2016 0

Prema planu mevludskih aktivnosti u džematima Medžlisa IZ Gradačac nizom raznovrsnih programa obilježen je mevlud Muhammmeda,a.s.

Programe su izveli mekteblije, a vazove održali imami džemata. Centralna mevludska svečanost na području MIZ Gradačac održana je u ponedjeljak, 12.12.2016. godine u džamiji Husein-kapetana Gradaščevića. U prepunoj džamiji program su izveli gradačački imami uz vrhunsko izvođenje ilahija i učenje mevluda. Prisutnima su se obratili glavni imam Nusret ef. Kujraković i predsjednik Medžlisa Jukan Husein, a predavanje je održao dr. Mensur Husić. Podsjetimo da se navršava 190 godina od izgradnje Husejnije(1826) i da je u toku njena temeljita rekonstrukcija. Završeni su vanjski radovi, pripremaju se projekti za uređenje unutrašnjosti džamije u narednoj godini.

U Reuf-begovoj džamiji predavač je bio dr. Mustafa Prljača, a skupu se obratio i predsjednik Medžlisa Husein Jukan. Podijeljeni su paketići i diplome učenicima za uspješnu prošlu i provjeru znanja u ovoj mektebskoj godini. Džemati Lukavac D. Pašin i Mediđa Srednja organizirali su zajedničke mevludske programe: igrokaz,izložba radova mekteblija, zajednička eksukrzija na Bjelašnicu i posjeta Sarajevu.

Pored navedenih planirane su i druge aktivnosti: omladinski mevlud u džematu Novalići, mevlud za žene u Husejniji, večer Kur'ana učenika gradačačkih mekteba u džematu Jelovče Selo, priredbe po osnovnim školama(Hasan Kikić, Ivan G. Kovačić) itd.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine