digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proučen mevlud u džamiji Sarač Ali na Vrbanjuši

Autor: Sedin Trako Decembar 20, 2016 0

U nedjelju, 18.12.2016. god. poslije jacije namaza povodom rođenja posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s. u džamiji Sarač Ali na Vrbanjušu je proučen mevlud.

Mevlud su poručili sarajevski imami, a polaznici mektebske nastave su kroz učenje odabranih odlomaka iz Kur'ana, ilahija i kasida, čitanjem odabranih tekstova i recitacija posvećenih Poslaniku , a.s. uzeli učešće u izvedbi ovog programa. Predavanje je održao Enes ef. Piro, imam džemata Mišćine džamije na Kovačima. Enes ef. je prisutne nadahnutim vazom podsjetio prisutne na važnost slijeđenja sunneta, puta Muhammeda, a.s. Sve prisutne je podstakao na razmišljanje o tome koliko smo mi danas uopće zadovoljni i zahvalni Allahu, dž.š. na svim blagodatima koje nam je On podario, te podsjetio prisutne na Poslanikovu, a.s. skromnost.

Njegovo, s.a.w.s., srce bilo je vezano za njegovog Gospodara, Allaha, njegovo srce bilo je obuzeto ahiretom i onime što ga očekuje poslije smrti. Posebno je Enes ef. ukazao na važnost naše bratske ljubavi u islamu i lijepog mišljenja o bratu muslimanu. Tom prilikom nas je podsjetio na hadis Pejgambera, a.s. koji glasi: ''Nemojte jedni drugima zavidjeti, niti prekidati međusobne odnose, i nemojte imati međusobne mržnje i nipošto ne okrećite leđa jedan drugome, nego budite braća i Allahovi robovi.'' Poslije predavanja je proučen kraći zikr kojeg je predvodio hadži šejh Sead Halilagić., a penzionisani sarajevski imam Sulejman ef. Kurtanović je emotivan proučio dovu na kraju programa.

Imam džemata Sedin ef. Trako zahvalio se svim učesnicama programa i džematlijama koji su došli na mevlud i svojim dolaskom uveličali ovaj program, a posebno onima koji su koji način doprinijeli organizaciji ovog programa. Imam Sedin ef. Trako je iskoristio priliku da pozove sve prisutne na redovno predavanje sa ćursa koje će održati mr. Fikret ef. Pašanović u srijedu, 21. 12.2016. god. poslije jacije namaza.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine