digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predstavnici Medžlisa Orašje posjetili novoizabranog načelnika

Autor: Decembar 26, 2016 0

Dana, 22. 12.2016. godine predstavnici Medžlisa islamske zaJednice Orašje, predsjednik dr.sc. Mirsad ef. Arnautalić i član Nedim H.Spahić, posjetili su novoizabranog načelnika općine Orašje g. Stanka Vincetića.

Također na sastanku je bio i podpredsjenik općinskog vijeća Orašje, prof. Mehmed Memišević. Sastanak je protekao u opuštenoj atmosferi gdje su su predstavnici islamske zajednice novom načelniku čestitali na izboru  i  poželili uspjeh i sreću u radu. Iznijete su činjenice da islamska zajednica Orašja već dugi niz godina ima uspješnu i korektnu saradnju s općinom i općinskim vlastima, gdje su u proteklom periodu podržane sve aktivnosti Medžlisa IZ Orašje i od strane općine Orašje. Također, nakon dugog niza godina rješena su i neka pitanja koja u proteklom periodu nisu bila adekvatno realizirana.

Načelnik je izrazio dobrodošlicu predstvanicima islamske zajednice i u svom izlaganju je rekao da mu je drago zbog dosadašnjih dobrih odnosa i da će se on truditi da te odnose zadrži i poboljša. Kazao je da niti jednu zajednicu ne želi i neće razdvajati od druge i da će se truditi da svima pomogne koliko to budu dopuštale mogućnosti.  Na kraju susreta je bilo razgovora i o aktuelnoj situaciji gdje mladi sve više odlaze,  i o zajdničkom pokušaju i mogućnostima saradnje s svima, na ekonomskom nivou, kako bi se mladima osigurala radna mjesta i kako bi ostali na ovome području.

Treba napomenuti da prema prema posljednjem popisu stanovništa na općini Orašje ima nešto malo više od 10 % Bošnjaka, ali i da je ovo jedino područje u bosnakoj Posavini u protekloj agresiji na BiH koje je ostalo sačuvano i nije palo u ruke srpskog agresora, a zahvaljujuči jedinstvu i dobrim odsnosima između Bošnja i Hrvata koji trebaju biti primjer za sve druge sredine.

Također, u Orašju se nalazi i jedina sačuvana sultanska džamija Azizija, uz rijeku Savu, a koja nije bila porušena u proteklom ratu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine