digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat Vrbanjuša: Održano predavanje ''Neki aspekti sunneta Muhammeda, a.s.''

Autor: Sedin-ef. Trako Decembar 26, 2016 0

U džamiji Sarač Ali na Vrbanjuši u srijedu, 21.12.2016. god. poslije jacije namaza održano je treće po redu mjesečno predavanje sa ćursa koje organizuje džematski odbor i imam ovog džemata.

Tema predavanja je bila:'' Neki aspketi sunneta Muhammeda, a.s.'', a predavač je bio mr. Fikret ef. Pašanović, imam Jordanske džamije na Grbavici. Mr. Fikret ef. Pašanović je na samom početku predavanja upoznao prisutne sa terminom sunnet i hadis. Sunnet je mnogo obuhvatniji pojam od samog pojma hadis, prema tome Fikret ef. je govorio o nekim aspketima sunneta Muhammeda, a.s., a koji zauzimaju vrlo važno mjesto u našem svakodnevnom životu.

Obavljanje namaza, važnost prvog saffa u džematu, pitanje međuljudskih odnosa, donošenje suda o ljudima koje je vjernik, a ko nevjernik, o odjeći i odijevanju, održavanje lične higijene su samo od nekih aspekata sunneta Muhammeda, a.s. koje je Fikret ef. naveo na predavanju i koje je detaljnije objasnio prisutnim džematlijama. Također je Fikret ef. ukazao na važnost razumijevanja sunneta Muhammeda, a.s. i da obratimo pažnju od koga slušamo tumačenje sunneta Muhammeda, a.s. jer je danas prisutno različito razumijevanje, tumačenje i prakticiranje sunneta Muhammeda, a.s. na našim prostorima.

Pozvao je prisutne džematlije da se drže institucije Islamske zajednice, da poštuju svoje imame i da u svom svakodnevnom životu primjenjuju tumačenje vjerskih propisa koje zastupa Islamska zajednica koja je jedina legitimna i legalna vjerska organizacija bosanskih muslimana. Džematlije su iskoristile priliku da postave nekoliko pitanja predavaču nakon predavanja.

Poslije završenog predavanja, prigodno druženje sa mr. Fikret ef. Pašanovićem je nastavljeno u prostorijama džamije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine