digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Humana strana mevludskih dana

Autor: Elmedina Osmić-Brzović Januar 12, 2017 0

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u posljednje četiri godine, dva puta godišnje organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi.  Ove godine u okviru mevludske manifestacije "Stopama Allahovog Poslanika a.s." realizovana je još jedna akcija darivanja krvi. Akcija je organizovana u prostorijama biblioteke "Behram-beg" Tuzla, u utorak, 27. decembra. 

Mumin-ef. Mumić, imam u džematu Hadžijske džamije u Novom naselju Solina, i koordinator akcije darivanja krvi, istakao je da se interes darivaoca krvi ne smanjuje, iz godine u godinu. Darivanje krvi postaje redovna humana akcija kojom naše džematlije i imami daju svoj doprinos za unaprijeđenje nečijeg zdravstvenog stanja. Akcija darivanja krvi organizovana je u saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. 

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, bio je jedan od darivaoca krvi, kao i njegove kolege imami, džematlije i džematlijke.  Krv je tečnost koja je svakodnevno potrebna onima koji su bolesni, a akcije darivanja krvi poput ove za cilj imaju da nas potaknu da činimo ono što je u našoj moći kako bismo pomogli drugima.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla podržao humanitarnu akciju prikupljanja brašna za narod Sirije. Akcija u tuzlanskim džematima je organizovana u subotu, 07. januara 2017. godine.

“Humanitarnoj akciji prikupljanja brašna za narod Sirije koju vodi Međunarodni forum solidarnosti  Emmaus priključio se i Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Iako su vremenske prilike bile nepovoljne, zbog velike hladnoće, džematlije i građani Tuzle su zajedno sa svojim imamima pokazali visok nivo svjesnosti o problemu i humanitarnoj potrebi Sirijaca“, kazao je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, uz dovu da Allah nagradi sve one koji su se odazvali ovoj akciji. Sve džematlije i građani sa područja Medžlisa Tuzla mogli su biti učesnici ove humane akcije, koja se realizovala na nekoliko punktova, i to u džamijama: Kralj Abdullah, Tušanj-Slatina, Dobrnja, Simin Han, Moluhe i Plane.

U ovoj akciji prikupljeno je preko 15 tona brašna koje će biti upućeno za narod Sirije.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine