digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stjepan Polje: Srednjoškolci i petnaest mujezina u mektebu

Autor: Amina Đulović Februar 05, 2017 0

Džemat Stjepan Polje II datira od 1970. godine i jedan je od tri džemata u ovom mjestu/ Oko 80% djece pohađa mektebsku nastavu

Svečanost povodom proučene hatme polaznika mektebske nastave u džematu Stjepan Polje II, Medžlis Gračanica, održana je 15. januara ove godine. Trinaest mekteblija proučilo je hatmu pred svojim muallimom i imamom Džemal-ef. Softićem.

„Ovo je treća godina kako organizujemo ovu svečanost. Nekim mekteblijama ovo je treća hatma. Najmlađi učač je treći razred osnovne škole, a najstarija učenica trećeg razreda srednje škole. I dalje ćemo vrijedno raditi i zajedno se radovati novim uspjesima,“ kazao je Džemal-ef. Mekteblije koji su dobili diplome o završenoj hatmi su: Anes Softić, Ahmet Kahrimanović, Avdija Softić, Selma Jahić, Adelisa Avdić, Osman Grapkić, Vedad Kahrimanović, Hafiza Kahrimanović, Lejla Grapkić, Mujo Jahić, Merisa Imširović, Eldin Ahmetović i Džejlan Jahić.

Srednjoškolci u mektebu

Džemat Stjepan Polje II datira od 1970. godine i jedan je od tri džemata u ovom mjestu. „Mektebska nastava treba biti centralno mjesto na kojem će se djeca jednog džemata okupljati, učiti, ali i družiti,“ smatra Džemal-ef. Za njegov ovakav pristup u radu nije izostala podršku džematlija pa oko 80% djece pohađa mektebsku nastavu. Među njima je značajan broj srednjoškolaca, te petnaest mladih mujezina, a tokom Ramazana mekteblije prije svakog teravih namaza prouče suru Jasin. Džemal-ef. ističe značaj dolaska djece na namaze, u džemat, te brigu o drugima, za što su im primjer džematlije koji organizuju posjete povratnicima i nesebično pomažu one kojima je pomoć potrebna.

Smajo-ef. Mustafić, glavni gračanički imam, čestitao je vrijednim mekteblijama i njihovom muallimu, te istakao kako je ovo veliki uspjeh za učenike, njihove roditelje ali i za cijeli džemat i zajednicu. Prigodno predavanje je održao dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je istakao kako je ambijent u kojem djeca žive i odrastaju izuzetno važan za njihov vjerski odgoj.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju od 1. februara

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine