digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Studenti FIN-a posjetili mekteb u Bratuncu

Autor: S.SEL. Februar 06, 2017 0

Ni snijeg ni hladno vrijeme nisu spriječili  pet studenata iz Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka da posjete Bratunac i mektebskoj djeci uruče prigodne hedije

Doduše, ni te hedije nisu toliko bitne koliko osjećaj zajedničke brige i pripadnosti. U Bratuncu ih je toplo dočekao Elvir ef. Hodžić, glavni imam, ugostio ih toplim čajem i kahvom. Naravno, djeca su se obradovala paketićima i knjigama koje su im studenti iz svog skromnog budžeta i uz pomoć Ureda za društvenu brigu na čelu sa Hamed -ef. Efendićem ovom prilikom dodijelili. Studentica treće godine fakulteta Adla Mulić nam kazuje: „Udruženje studenata FIN-a ima svoje aktivnosti koje provodi kroz razne sektore. Ovo danas bila je akcija „Jedan slatkiš- jedno dijete“ koju smo održali u sklopu obilježavanja mjeseca Božijeg Poslanika. I, evo na prijedlog Hamed- ef. Efendića, rukovodioca Uprave za društvenu skrb, došli smo u Bratunac i posjetili ovaj gradski džemat. Važno nam je bilo da posjetimo jedan džemat u manjem entitetu (RS), kako bismo se upoznali sa izvedbom nastave u mektebu, te vidjeli kolika je svijest djece, šta uče i rade. Nadamo se da smo ih ovom posjetom i poklonima obradovali“.

Interesirajući se koje su daljnje  aktivnosti Udruženja studenata FIN-a, Adla odgovara: „Naše Udruženje djeluje na volonterskoj bazi, kako na samome Fakultetu islamskih nauka tako i izvan njega. Tako u sklopu svojih aktivnosti posjećujemo Starački dom u Nedžarićima, dječji dom 'Bjelave, Narodnu kuhinju 'Stari Grad' kod teta Zilke. Imamo još u praksi da naši studenti mjesec dana borave u nekom od povratničkih džema'ata. U narednoj 2017.godini planiramo održati tribine o aktuelnim temama  vezanim za mlade ljude. Trenutno pripremamo konferenciju za mlade koju organizuje Rijaset IZ, a u suradnji sa Rabitom. Pomažemo svim odjelima Rijaseta gdje god se ukaže prilika mladima“.

Naravno, zahvalili smo se Adli Mulić i njenim kolegama iz Udruženja: Resulu Aliću, predsjedniku, Ahmetu Tabakoviću, koordinatoru finansija, te članovima Nermini Krčalo i Aliji Kurtanoviću s kojima smo u društvu Hamed-ef. Efendića, rukovodioca Ureda za društvenu brigu, posjetili i proučili dovu na šehidskom mezarju u Potočarima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine