digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

N. Travnik: Mevlud u džematu Orašac

Autor: Muamer Zahirović Februar 08, 2017 0

Nakon jacije namaza u džamiji džemata Orašac je11. decembra 2016. proučen mevlud u čast Muhammeda,a.s.. Mjesna džamija je bila prepuna džematlija kao i gostiju iz drugih džemata.

 

Na početku programa obratio se mjesni imam Mirza ef. Buljubašić, koji je poselamio prisutne džematlije i izrazio im dobrodošlicu u džemat Orašac kao i na mevlud koji se već evo tri godine uči povodom rođenja Muhammeda a.s. Mirza ef je selame i dobrodošlicu uputio i prisutnim imamima, izvođačima programa, v.d. glavnog imama MIZ Novi Travnik, Salih ef. Zukiću, kao i vaizu hfz. Husejn ef. Čajlakoviću. Posebna dobrodošlicu Mirza ef. je uputio hadži Halim ef. Grabusu, našem hodži, kako smo ga mi Oraščani zvali, penzionisanom imamu ovog džemata, imamu koji je haman 42 godine bdio nad ovim džematom i izveo generacije i generacije uspješnih učenika u mektebu. Halim ef. je rođen u Krpeljićima kod Travnika 1950. godine. Završio je Gazijinu medresu u Sarajevu početkom sedamdesetih godina. 1972. dolazi na mjesto imama u džemat Orašac i tu ostaje sve do odlaska u penziju 2014. godine.

Poslije Mirze ef. prisutne je poselamio Salih ef. Zukić, v.d. glavnog imama MIZ Novi Travnik. Zatim je uslijedilo učenje mevluda kojeg su proučili imami: Benjamin ef. Duvnjak, Ređo ef. Sarajlić, Mirza ef. Buljubašić, Sidik ef. Husić, Semir ef. Šiljak, Elvir ef. Tolja, Halim ef.Grabus, kao i članovi džematskog hora Skopljak Bedrija, Skopljak Amina i Buljubašić Rusmir. Prisutne džematlije uživale su u melodićnim glasovima izvođaća i zadovoljstvo se vidjelo na njihovim licima. Nakon mevludskog programa Mirza ef. je najavio predavaća hfz. Husejn ef. Čajlakovića, koji je u svom prepoznatljivom stilu oduševio prisutne džematlije. Mevludski program je završen dovom koju je proučio Salih ef Zukić. Po izlasku iz džamije podijeljeno je mevludsko šerbe, koje je donirao naš džematlija Džaja Nehrudin.

Iskoristit ćemo priliku da se javno zahvalimo svima onima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovog mevluda i u njoj učestvovali, te uputiti dovu Allahu da ih obilno nagradi i pomogne u daljem činjenju hajra.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine