digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis Prnjavor: U 2016. rođeno samo petero bošnjačke djece

Autor: Emir Softić Februar 15, 2017 0

Pored pozitivnih vijesti iz Medžlisa Prnjavor vrlo tužna činjenica jeste broj djece rođene u 2016. godini

 

U nedjelju, 05.02.2017.godine, u Gradskoj džamiji u Prnjavoru održana je IV redovna skupština Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, na kojo je razmatran i usvojen izvještaj o radu Medžlisa IZ Prnjavor za 2016. god., i plan rada za 2017. godinu. Skupštinom je predsjedavalo radno predsjedništvo kojeg su činili dipl.pravnik Azmir Porča - predsjednik, dipl. pravnik Elvir Mehinagić član, i prof. Nihad ef. Salihović član. Skupštini su prisustvovali izabrani predstavnici svih šest džemata, članovi Izvršnog odbora Medžlisa na čelu predsjednikom gosp. Lokmanom Iriškićem. Gost na skupštini je bio prof. Ermin ef. Vučkić glavni imam Medžlisa islamske zajednice Ključ, koji je bio i izaslanik banjalučkog muftije dr. Osmana ef. Kozlića.

 

Polaznici mekteba i vjeronauke su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima kako na nivou Muftijstva tako i na nivou Rijaseta. Realiziran je veliki broj humanitarnih akcija, utopljeno 12 kuća donacijom  h. Envera Melkića iz V. Kladuše, organizirana akcija besplatnih ljekarskih pregleda BIMA-e, obezbjeđen školski pribor i ruksaci, te ilmihali i udžbenici za vjeronauku!

Ašere na početku je proučio h. Čašif ef. Šišman! Prisutnima se obratio gl.imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor mr. Fikret ef. Čelenka poselamio je prisutne, zahvalio na dolasku i prisustvu te zaželio uspješan i hairli rad. Nakon obraćanja glavnog imama  pročitan je  i usvojen zapisnik sa III redovne skupštine. Zatim je uslijedilo razmatranje administrativno-pravnog izvještaja koji je sadržavao informacije o provedenim aktivnostima, održanim sjednicama, donesenim odlukama i zaključcima Izvršnog odbora, kao i informacija o stanju vakufske imovine i provedenim aktivnostima oko rekonstrukcije i izgradnje po džematima. Izvještaj o vjerskoprosvjetnom radu sadrži informacije o općem stanju vjerskog života, mektebskoj nastavi, vjeronauci u školama, aktivnostima koordinatora Medžlisa (za rad sa mladima i za društvenu brigu -  Admir ef. Džaja, za brak, porodicu i ženski aktivizam Merima Čelenka, i za saradnju sa nevladinim organizacijama Emir ef. Softić). Također, ovim izvještajem su obuhvaćene i informacije o realiziranim aktivnostima imama, glavnog imama, o vjersko-edukativnom radu u medijima, stanju povratka i plan rada za 2017.godinu. Nažalost, evidentan je trend odlaska povratnika "trbuhom za kruhom", mali broj rođene djece u 2016. godini, samo petero. Ukupno su održana 72 prigodna programa i 82 predavanja.

Polaznici mekteba i vjeronauke su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima kako na nivou Muftijstva tako i na nivou Rijaseta. Realiziran je veliki broj humanitarnih akcija, utopljeno 12 kuća donacijom  h. Envera Melkića iz V. Kladuše, organizirana akcija besplatnih ljekarskih pregleda BIMA-e, obezbjeđen školski pribor i ruksaci, te ilmihali i udžbenici za vjeronauku. Uspješno su organizovani i realizirani Šehidski mevlud u Puraćima, dovište ,,Mravica 2016.”, nekoliko džematskih iftara, bajramska akademija u Domu kulture, koncert ilahija i kasida u povodu Nove hidžretske godine, sedmica mevluda, kad su organizirani mevludi po svim džematima uz učešće imama, polaznika mekteba i gostiju! Medžlis je u decembru mjesecu organizirao i hafisku dovu za našeg drugog prnjavorskog hafiza Amela Didića, učenika četvrtog razreda Elči Ibrahim-pašine medrese. Tim povodom nas je svojim prisustvom počastio i uvaženi reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović, koji se obratio prisutnima u prepunoj džamiji i odaslao ohrabrujuće poruke džematlijama Medžlisa islamske zajednice Prnjavor! Organizirane su posjete starim, bolesnim i iznemoglim kao i posjete džematlijama i džematlijkama koji borave u staračkim domovima! Ovo je samo dio aktivnosti koje se uspješno realizirane zahvaljujući trudu i zalaganju imama, Izvršnog odbora, džematskih odbora kao i svih naših čestitih i vrijednih džematlija.

Finansijski izvjestaj obuhvata kompletne podatke o  prihodima i rashodima!  Finasijsko poslovanje je uspješno i pozitivno,  zahvaljujući pomoći viših organa Muftijstva i Rijaseta iz Fonda za pomoć povratničkim medžlisima. Nažalost, zbog velikog broja umrlih, kao i zbog velikog broja ljudi koji odlaze u zemlje Zapadne Evrope radi rješavanja egzistencijalnih pitanja, Medžlis iz dana u dan sve teže funkcioniše. Ipak, i pored teške situacije Izvršni odbor je prošle godine donio odluku da sa 150 KM daruje svako novorođeno dijete čiji su roditelji članovi Islamske zajednice! To ne rješava egzistencijalna pitanja naših džematlija, ali je poruka da će Medžlis učiniti sve što može da bi zaustavio dalje odlaske svojih džematlija.

Pristunima se obratio i izaslanik muftije dr.Osmana ef. Kozlića prof. Ermin ef. Vučkić koji je prenio selame uvaženog Muftije, čestitao prisutnima i Medžlisu na još jednoj uspješnoj godini! Naglasio je da je Medžlis Prnjavor jedan od onih medžlisa koji sve svoje poslove obavlja javno i transparentno, te u tom smislu predstavlja pozitivan primjer i uzor drugima kako se treba raditi! Tekođer je istakao da i Medžlis Prnjavor kao i drugi medžlisi u manjem entitetu radi u težim okolnostima u odnosu na medžlise iz Federacije, ali to Prnjavoru i prnjavorčanima ne predstavlja nikakav problem da i pored toga budu uspješni u svom poslovanju i djelovanju! Pozvao je prisutne da i dalje još aktivnije rade te da pokušaju još više proširiti obim svoga djelovanja! Poručio je i podsjetio das mo mi ponosan narod, čestit narod koji voli svoju vjeru, voli svoju Islamsku zajednicu i da bez obzira na sve nikada ne dižemo ruke od svoje vjere, od svoga naroda, od svojih džamija i džematlija kao ni od naše bogate kulture i tradicije.

Prisutnima se kratko obratio i predsjednik Medžlisa gosp. Lokman Iriškić, koji je prije svega čestitao i zahvalio prisutnima na njihovom zalaganju i aktivizmu! Zahvalio je svakom džematliji koji je na bilo koji način doprinio da Medžlis Prnjavor sa svim svojim džematima ima još jednu uspješnu godinu! Čestitao je i na jedinstvu džemata i džematlija koje je do sada bilo garant našeg uspjeha, te pozvao da i dalje čuvamo i još više njegujemo naše jedinstvo koje nam svima zajedno može donijeti samo dobro! Po završetku skupštine dovu je proučio prof. Emir ef. Softić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine