digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Sjećanje na djela Gazi Turali-bega

Autor: Elmedina Osmić-Brzović Februar 21, 2017 0

Vakufnama, utemeljitelja moderne Tuzle, Gazi Turali–bega, legalizovana je 15. februara 1572. godine te je taj dan odabran s posebnim povodom da bude obilježavan kao Dan Medžlisa.

Program obilježavanja Dana  Medžlisa Tuzla ove godine obuhvatao je nekoliko različitih događaja. Ovaj važan datum obilježen i mevludskom svečanošču koja je održana u nedjelju, 19. februara u Gazi Turali-begovoj džamiji.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik muftije tuzlanskog, dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, tuzlanski imami, istaknuti pojednici iz kulturnog i javnog života Tuzle, vakifi kao i veliki broj džematlije tuzlanskih džemata. Prigodnim riječima dobrodošlice prisutnima se obratio imam Gazi Turali-begove džamije hafiz Merim-ef. Đulović. Hafiz Đulović je istekao važnost činjenja dobrih djela, hajrata, koji mogu da traju i služe poput ovog hajrata Gazi Turali-bega, 445 godina nakon njega.

- Organizujući ovu svečanost mi smo pokazali da Turali-beg neće biti izbrisan iz naših sjećanja i da to ostavljamo narednim generacijama u amanet, kazao je hafiz Merim Đulović, imam u ovoj džamiji.

Ovom svečanom prilikom obratio se i glavni imam hafiz Ahmed- ef. Huskanović koji je ukazao na značaj Gazi Turali-bega i njegovog vakufa za područje našeg Medžlisa i šire.

- Petnaestog februara 1572. godine Gazi Turali-beg je potpisao vakufnamu kojom je uvakufio jedan veoma veliki imetak i stavio ga na raspolaganje Tuzlacima. Zato smo odlučili da uzmemo upravo taj dan kao Dan Medžlisa Tuzla i svečano obilježimo u džamiji koja nosi njegovo ime. Mi se već drugu godinu zaredom prisjećamo svega što je on uradio za Tuzlu, od vodovoda, škola, zanatlijama se stavio na raspolaganje i pomagao im, pa sve do ove prelijepe džamije, u narodu poznatije kao Poljska džamija - kazao je Huskanović.

Sve prisutne goste na ovoj svečanosti koja je upriličena povodom 445. godina od potpisivanja Gazi Turali-begove vakufname mevludskim programom počastio je hor Medžlisa Tuzla "Gazi Turali-beg". Osim po prepoznatljivom repertoaru koji izvodi, ovaj hor je specifičan po tome da su članovi hora tuzlanski imami.

Vazi-naishatom poslije mevludske svečanosti obratio se pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac. Dr. Seljubac je, između ostalog, u svom obraćanju govorio o važnosti očuvanja tradicije i tradicijskih vrijednosti. Svoj vazi-nasihat je kazivao s ćursa, ističući da ukoliko ćurs želimo prevesti modernim jezikom on predstavlja katedru, te se kao takav u tu svrhu treba i koristiti.
Ovom prilikom je proučena i dova kojom je poklonjena proučena hatma pred dušu Gazi Turali-bega. Za sve prisutne u haremu Turali-begove džamije upriličeno je druženje uz kahvu i slastice.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine