digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Održano predavanje „Koga oženiti, za koga se udati“

Autor: M. Gosto April 18, 2017 0

U nedjelju, 16. aprila, je u Tere Jahja džamiji u Mostaru održano predavanje „Koga oženiti, za koga se udati?“, gosta predavača hafiza Nedima Botića.

 

Organizatori predavanja su Medžlis Islamske zajednice Mostar i džemat Carina-Musalla, na čelu sa Mujom-ef. Gostom.

Hafiz je predavanje započeo postavljanjem pitanja koliko to sretnih brakova i veza ima danas, odnosno koliko ima sretnih nas sa samim sobom. Podsjetio nas je na pogrešne standarde koje nam nameće današnje društvo.

Hafiz Botić nam je poručio da prvi korak koji moramo učiniti jeste da se potrudimo da mi budemo ta hajirli osoba, da budemo dovoljno jaki, motivisani, fizički i psihički, da ulažemo u sebe i svoje obrazovanje, jer naša ličnost je ta koja je uvijek sama sa sobom, te je najpotrebnije da nama bude lijepo sa tom našom ličnošću, pa će i drugima biti lijepo sa nama, jer kada zavolimo sebe, lakše će nam biti prenijeti tu ljubav na druge.

Zahvalan budi na onome što imaš, pa će ti Allah dati ono što još nemaš. Vjeruj svom Gospodaru, ulaži u sebe, uči, stječi nove vještine, odgajaj se. Budi hajirli insan, pa će ti Allah dati hajirli bračnog druga.

Predavač nas je podsjetio na hadise i ajete koji govore o braku, a posebno na hadis: ‘‘Ženu udaju četiri stvari: njeno bogatstvo, njen status, njena ljepota i njena vjera. Odluči se za onu s vjerom i uspjet ćeš“, koji na profinjen način pojašanjava kriterije odabira supružnika. 

Za kraj, hafiz Botić je opet istakao da budemo kao uspješni ljudi – da svoj dan rasporedimo tako da ulažemo u sebe jer Allah dž.š. to od nas očekuje, da se međusobno pomažemo da budemo bolji i u vjerskom i svakom drugom aspektu, da čuvamo naš pogled, te da je jedina veza u koju se isplati ulagat brak – to je veza koja je u ime Allaha, koja je halal.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine