digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirao predsjednik Medžlisa Travnik

Autor: April 20, 2017 0

U srijedu, 19. aprila 2017. godine na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru iz oblasti lingvističkih nauka doktorirao je profesor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i predsjednik Medžlisa IZ Travnik mr.sc. Nermin Šušić

 

Komisija je bila u sastavu:

1. Doc. dr. Edim Šator, predsjednik Komisije, dekan Fakulteta,

2. Prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna, mentor, član, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu,

3. Prof. dr. Elvira Dilberović, član, vanredni profesor, ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Doktorska disertacija je na temu Jezik i stil Nedžada Ibrišimovićaobuhvata cjelovit pristup u proučavanju jezika (gramatički sistemi) i stila velikog bošnjačkog književnika i akademika N. Ibrišimovića kroz bogat književni opus objavljen kroz tri piščeve životne faze..

Disertacijom je potvrđeno sljedeće: N. Ibrišimović je dao nemjerljiv doprinos očuvanju i razvoju specifičnog bosanskohercegovačkog književnojezičkog naslijeđa u epohi postmoderne na južnoslavenskim prostorima; Jezik i stil N. Ibrišimovića je poseban i osebujan u novijoj bosanskohercegovačkoj književnosti, a ta osobenost se uočava na različitim nivoima strukture jezika i njegove ortografije; Izvori jezika i stila N. Ibrišimovića su govor rodnog kraja, govori sredina u kojima je boravio, literatura koju je čitao, a zapažen utjecaj su ostvarile društveno-političke i kulturne prilike vremena u kojem je živio.

Nermin (Hasan) Šušić rođen je 15.12.1973. godine u Skender Vakufu. Alumnista je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu nakon koje diplomira na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici.

Na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru 2003. godine stječe zvanje profesora bosanskoga jezika i književnosti, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2011. zvanje magistra lingvističkih nauka. Doktorski studij iz lingvistike upisuje 2013. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

U toku agresije pripadnik je Armije BiH, nakon demobilizacije radi kao nastavnik u osnovnoj školi, a od 2003. je profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku gdje i danas radi. Akademsko iskustvo stječe kao stručnjak iz prakse na Filozofskom fakultetu Tuzla, odjeljenje u Travniku, potom kao viši asistent na Edukacijskom fakultetu i Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Travniku.

Član je Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik. U Islamskoj zajednici je također bio imenovan za sabornika, savjetnika Muftije i danas predsjednik Medžlisa u Travniku.

Učesnik je i moderator velikog broja naučnih konferencija u oblasti književnosti i jezika, tribina i promocija, scenarista javnih skupova iz oblasti religije, kulture i umjetnosti. Urednik je i recenzent više knjiga i monografija, te dobitnik dva značajna priznanja. Bio je član radnih grupa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK za izradu nastavnih planova i programa za gimnazije, zatim za izradu Strategije kulturne politike SBK, te učesnik u projektu Razvoj kvalifikacijskog okvira za opće obrazovanje.

U 2015. godini je izabran za privremenog savjetnika za Bosanski jezik i književnost u Ministarstvu obrazovanja Kantona.

Do sada je objavio desetak stručnih radova i članaka u referentnim časopisima, a autor je i knjige Leksika prijevoda Kur'ana. Certificiran je za različite oblasti od informacijskih tehnologija, preko Civitasovih projekata, do projekata Pedagoškog zavoda Zenica i nekoliko udruženja koja djeluju u Travniku.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine