digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Četrdeset godina hizmeta džematu i Zajednici

Autor: Mustafa Muharemović Maj 22, 2017 0

Gornji Šepak, najsjeverniji džemat na području Medžlisa Zvornik, imao je muteveliju koji se brinuo o poslovima zajednice oko četrdeset godina

Hadži Sakib Memić, rođen je 1932. godine, a polovinom sedamdesetih godina počeo je hizmetiti džematu Šepak i mjesnoj džamiji. Dva puta je rukovodio gradnjom džamije. Prvi put 1989. kada je džamija i otvorena, a drugi put nakon povratka džematlija svojim kućama, od 2003. do 2005. godine. Posebna priča je obnova džemata i džamije nakon povratka Bošnjaka Šepka svojim kućama. Zatekli su izbjegle Srbe u svojim kućama i porušenu džamiju na čijim temeljima je bilo smetljište. Džumu su počeli klanjati po privatnim kućama, a kada je preuzeta vakufska kuća 2003. hadži Sakib je poručio ozvučenje preko kojeg se ponovo zaorio ezan u ovom pitomom mjestu. Za dvije godine je obnovljena džamija i to uglavnom prilozima mještana u zemlji i dijaspori. Iz razgovora sa džematlijama saznali smo da su svi imali ogromno povjerenje u ovog vrijdenog muteveliju, koji je požrtvovano vodio akciju.  O predanosti džematu i džamiji govori slučaj kada su ugrađeni kandilji na obnovljenoj džamiji, on je otišao u susjednu Loznicu da vidi kako kako kandilji svijetle. Drugi primjer su stihovi pjesme o džamiji u Šepku jednog od džematlija: „Ali ova (džamija) najdraža je nama/ što je Sakib uspravi do kraja.“ Ovi i drugi razlozi su ponukali Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik da priredi skromnu svečanost i zahvali se hadži Sakibu u povodu povlačenja, zbog godina (85), sa mjesta predsjednika džematskog odbora Šepak. U petak 28. aprila 2017. godine, pred džuma-namaz, predsjenik IO Medžlisa Mustafa Muharemović i glavni imam Haris-ef. Mustajbašić uručili su priznanje i hediju ovom vrijednom aktivisti Islamske zajednice. Prilikom preuzimanja priznanja hadžija Sakib se zahvalio i naglasio: „Ovo je priznanje svim Bošnjacima Šepka“.

Džematije kažu kako je hadži Sakib počasni mutevelija džemata. To je čovjek kojeg će generacije pamtiti kao aktivistu u svim korisnim društvenim akcijama na području Gornjeg Šepka i šire. Iza njega je ostala uređena džamija, opremljena mektebska učionica, moderna vakufska kuća, šehidsko obilježje i drugi vakufski objekti. Sa svojim mještanima i džematlijama je vodio i akciju organiziranja džemata u Ninbergu tokom muhadžirluka, a džemat je i danas aktivan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine