digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan u Donjoj Obodnici

Autor: Elmedina Osmić Brzović Juni 12, 2017 0

U džematu Donja Obodnica ramazanske aktivnosti se realizuju prema ramazanskom planu aktivnosti. Nižu se ramazanski dani, a s njima i iftari, teravih-namazi i druženja

U periodu prije ramazana upriličeno radno otvorenje džamije u Šabanima, naselju koje pripada ovom velikom džematu. Aktivnosti u ovom naselju i novosagrađenoj džamiji se uveliko realizuju, tako je  07. juna. upriličen džematski iftar u ovoj džamiji. Na iftaru je bilo oko 60 džematlija. Iftaru je prisustvovao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hfz. Ahmed-ef. Huskanović koji se poslije iftara i obratio okupljenim džematlijama. Iftaru su prisutvovali imam džemata Sanel ef. Hodžić i teravih imam Malik ef. Huremović, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

Iftar je doniran od strane Aide Šerif koja je i donirala novac za izgradnju džamije u ovom naselju. 

Nakon nedavnog radnog otvorenja ove džamije, iftar je bio prilika da se ponovo okupi veliki broj džematlija iz Šabana, ali i iz Obodnice. Džamija u Šabanima je veliki iskorak za džematlije jer je ovo područje dugi niz godina bilo bez džamije, a centralna džamija je znantno udaljena od naselja.

Druga velika ramazanska aktivnost u ovom džematu održana je 10. juna  u Domu kulture u Donjoj Obodnici kada je upriličen javni džematski iftar. Ovom prilikom učenici mektepske nastave su izveli polusatni program, učeći Kur’an, ilahije te recitujući stihove.

Uz veliko prisustvo džematlija, omladine, mektepskih đaka atmosfera je odisala zajedništvom, smirenošću, snagom vjere. Ovo ramazansko druženje je ulilo dodatne energije u vjernička srca zbližilo ih, i onako nurli lica učinilo još svjetlijim. I ovom prilikom se zahvaljujemo svim našim džematlijama na podršci i ukazanom povjerenju – ističu iz džemata Donja Obodnica.

Sve aktivnosti u ovom džematu održavaju se pod rukovodstvom imama Sanel ef. Hodžića koji vrijedno i predano rame uz rame sa svojim džematlijama čini iskorake po kojima ovaj džemat postaje prepoznatljiv. Vrijedi istaći da u ovom džematu već godinu i po djeluje Aktiv žena koji daje poseban doprinos u radu džemata, ali i Asocijacije žena Medžlisa Tuzla. Koordinatorica Aktiva je Nasiha Hodžić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine