digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Olovo će dobiti centralnu gradsku džamiju

Autor: E. Subašić Novembar 23, 2017 0

Džamija “Ahi Evran-i Veli Kiršehir“ bit će građena u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i turskog grada Kiršehira. Inače, Kiršehir i Olovo su od 2013. godine pobratimljene općine. Svečanosti, koja je održana u novoj sportskoj sali u Olovu gdje je klanjana i džuma-namaz, prisustvovali su muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković, njegov pomoćnik Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predstavnik TDV-a Huseyin Kayapinar, načelnik općine Kirsehir Yasar
Bahceci, načelnik Olova Džemal Memagić, vijećnici dvije općine i brojni građani. 

Dodatne prostorije pored džamije

Ovo će biti ujedno prva gradska džamija u Olovu te ujedno i centralna. Kompleks džamije će imati elemente osmanske arhitekture, a kapacitet džamije će biti za 400 osoba. Džamija će imati jednu kupolu i jednu munaru, a unutar kompleksa će biti sagrađena i upravna zgrada, s musafirhanom i dodatnim prostorijama. U haremu džamije će biti šadrvan i fontana.
Glavni imam Medžlis Olovo Esad-ef. Pepić je u svom obraćanju kazao kako je vjernicima u Olovu potrebna ova džamija, a podsjetio je prisutne i na teške ratne dane u Olovu. “Kada nam je bilo najteže, 1993. godine, jedna grupa bosanskih studenata posjetila je Kirsehir i velikodušno su dočekani. Naša saradnja do danas traje“, kazao je efendija Pepić.

Projekat za mlade

Načelnik Kiršehira Yasar Bahceci (Bahčedži) je kazao da će se pokušati završiti s projektom u roku od godine dana. “Smatramo da je današnji kamen-temeljac samo početna tačka, te da će nakon njega naše bratstvo biti još jače“, istakao je Bahceci. Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković je istakao dugogodišnji rad u smjeru realizacije ovog projekta. “Ova džamija je svjedočanstvo i svojevrsni pečat bratskih odnosa između gradova Kiršehira i Olova, ali isto tako i naroda dvije zemlje. Ona će doprinijeti kvalitetnijem izvršavanju i realizaciji misije Islamske zajednice u BiH“, kazao je muftija Ljevaković.
Načelnik Olova Džemal Memagić je u svom obraćanju istakao važnost ovog projekta za nove generacije. “Najveće zadovoljstvo danas su ovi mladi s nama pred kojima je budućnost i sve što radimo je radi njih. Na to trebamo biti ponosni“, kazao je načelnik Memagić, stavljajući u fokus mlade koji su ovaj dan sa džematlijama napunili gradsku salu u Olovu.

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine