digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muallimi za primjer: Korištenje savremene tehnologije u mektebu

Autor: Husein Buljubašić Decembar 30, 2017 0

Zanimljiv koncept primjene tehnologije u mektebskoj nastavi u džematu Donji Kamengrad “Sultan Mehmed Fatih 1463.“

Prolazeći Kamengradskom dolinom prije nekoliko dana, vaktija sa mog tehnološkog čuda u džepu oglasi se i to baš nekako kad sam bacio pogled na munaru prelijepe Sultan Fatihove džamije u ovoj drevnoj dolini. Lijepo zagrijana džamija, ugodan miris i graja dječijih nestašluka koja je naglo utihnula pri prvim riječima ezana. Ezan završi, a dječiji glas započe ikamet. Neobično lijepo iskustvo bilo je stajati u safu sa ovim malim biserima. Nakon ikindija-namaza dječica se okupiše oko imama, a on laptop pred sebe i poče s nastavom.  U kasnijem razgovoru imam džemata Nevres-ef. Softić ispričao mi je detaljnije o ovim savremenim metodama koje on koristi u nastavi. Mektebsku nastavu pohađa 23 učenika dvaput sedmično. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je svake godine sve manje upisane djece, kako u školama  tako i u mektebima, onda možemo konstatovati da je ovo itekako fin školski razred i lijepa brojka. Vjerovatno je ovo jedan od rijetkih primjera na ovim prostorima gdje je broj djece u odnosu na prethodnu godinu povećan za nekoliko učenika, a jedan od razloga je inovativan pristup u nastavi.

Naime imam ovog džemata je, kao vrstan informatičar i ekspert za multimediju i dizajn, prepoznao prilike koje su omogućene razvojem novih tehnologija pa nam objašnjava:

“S obzirom da skoro svako dijete posjeduje neki tzv. pametni telefon i da mnogo slobodnog vremena potroše tipkajući na telefonima, uvidio sam izvrsnu priliku da pokušam biti barem dio njihovih svakodnevnih aktivnosti na internetu. Odmah sam iskoristio Google-ovu edukativnu platformu i kreirao virtualnu učionicu prema predviđenim nastavnim kategorijama, odnosno predmetima. Sve lekcije koje obrađujemo na nastavi postavljam na ovu platformu u audio, video ili tekstualnoj formi. Recimo, posebno se korisnim pokazalo postavljanje video-lekcija koje obrađujemo na nastavi kao što je primjer sa sufarom. Djeca nemaju potrebe za dodatnim instrukcijama kod kuće. Dovoljno je da na mobitelu pokrenu aplikaciju i odaberu gradivo koje ih zanima. Tu su svakako i razni kvizovi i zadaci koje postavljam na platformi te postavim određeni rok za obavljanje zadatka i to uradim u večernjim satima kada je njihovo prisustvo na internetu aktivnije nego u drugim dnevnim terminima. Na ovakav način muallim je non-stop dostupan svojim učenicima. Dodatna prednost ovog pristupa je i mogućnost da roditelji imaju uvid u rad svoje djece pa i učešće u rješavanju zadataka, ali i ponavljanje gradiva”, pojasnio je Nevres-ef. Softić.

Ovo je samo jedna u nizu inovacija koje je ovaj imam primijenio u imamsko-muallimskom radu. Podsjetit ćemo i da je autor prvog DVD Kur’ana audio sinhroniziranog na bosanski jezik, autor nekoliko kvalitetnih web-platformi koje je poklonio institucijama Islamske zajednice poput TV.bir.ba te producent i autor brojnih edukativnih video serijala i afirmativnih emisija koje promovišu islamske i opće vrijednosti.

app 700x1200

aplikacija

Neki od video sadržaja učenika ovog mekteba imaju na desetine hiljada pregleda:

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine