digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ko kao imam može klanjati dženazu: sporne i negativne oporuke

Autor: Mustafa Sušić Februar 22, 2015 0

Takozvano oporučivanje od starne umiruće osobe da mu dženazu klanja neko drugi mimo njegovg imama već odavno funkcioniše kao šerijatsko pravilo i ono nije novina nego je naslijeđeno. Po meni, tu se radi o krvo svaćenom pravu na oporučivanje od strane umiruće osobe.

Pravo na vasijjet odnosi se samo na materijalne stvari a ne i na dženazu-namaz, pogotovo što se kod takvih oporuka najčešće radi o namjeri umiruće osobe da isključi džematskog imama i onemogući mu da klanja dženazu svome džematliji te da ga, na taj način, izloži javnom žigosanju jer, Bože moj, ovaj ne želi damu dženazu klanja njegov imam nego neko drugi, ko je, po mišljenju oporučitelja, osoba dostojna za taj čin.

Tu se zaboravlja činjenica da su odnosi džematlija i imama ponekada vrlo složeni, pa dolazi do međusonog neslaganja i sporenja, što je sasvim normalno, ali to nikome ne daje pravo na međusobnu isljučivost. Šta bi se desilo kada bi sam imam odbio da klanja dženazu svom džematliji jer se njih dvojica nisu slagali? U tom slučaju, imam bi bio izvrgnut javnoj osudi, što je i normalno ali kad džematlija eliminiše svoga imama, to se prihvata kao njegovo pravo. Odkud mu to pravo? Takvom naopakom oprukom umrli oporučitelj ostavlja prostor za smutnju među živim komšijama. Zar ni sama smrt iz njega nije istjerala njegove naopake nadzore. Druga dimenzija ove negativne opruke je to što imenovana osoba prihvata tu opruku ne vodeći računa o pozadini te naopake oporuke koja može i njega samog sutra na isti način pogoditi. Ovdje se radi zapravo o remećenju kućnoga reda u samoj Islamskoj zajednici, ako nam je do reda uopće stalo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine