digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako nas je Poslanik, a.s. podučio odnosu prema Drugome

Autor: Decembar 17, 2016 0

Mjesec rebiu-l-evvel je vrijeme kada se dodatno prisjećamo Vjerovjesnikove, a.s., prakse i intenzivno govorimo o njoj kako bismo je utkali u naše živote.

 

Jedan aspekt Vjerovjesničke upute koji je svakom muslimanu danas prijeko potreban, bez obzira gdje živio, jeste odnos prema onome koji je drugačiji od nas. Neki islamski učenjaci analizirajući životopis Allahova Poslanika, a.s. i njegovih ashaba prepoznali su četiri različite sredine u kojima su oni živjeli i ponudili nam primjere suživota sa drugim i drugačijim.

Mekka

Prva sredina u kojoj su živjeli Allahov Poslanik, a.s. i njegovi ashabi bila je njihova rodna Mekka. U njoj su oni bili manjima u neprijateljskom okruženju.

Iz životopisa Allahova Poslanika i njegovih ashaba možemo zaključiti da ako musliman živi u društvučiji članovi nisu muslimani i koji su čakneprijateljski raspoloženi prema muslimanima, muslimanne žuri sa napuštanjem i bježanjem iz takve sredine, pogotovo ako je to njegova domovina u kojoj on ima svoju porodicu, rodbinu i u kojoj je odrastao. On strpljivo podnosi poteškoće i mirno i časno se suprotstavlja nedaćama pokazujući visoke moralne kvalitete i uzvišene principe u koje vjeruje. Na taj način on među njima ostavlja dobar utisak i lijepu uspomenu, pa čak i ako kasnije napusti to mjesto u njihovim sjećanjima će on ostati kao vrijedna, časna i povjerljiva osoba.

U takvom društvu on se mora potpuno pridržavati islamskog morala i principa pri kontaktu sa svim ljudima, i sa vjernicima i sa nevjernicima. Moral se ne može parčati i musliman ga se nikada ne odriče niti ga ostavlja, čak ni kada mu se nepravda čini, niti kada je u neprijateljstvu sa nekim. Znamo da je Allahov Poslanik, a.s. do zadnjega dana kojeg je proveo u Mekki čuvao povjerene mu stvari.

Musliman ne može sebi dozvoliti, ako živi u neislamskoj sredini, da uništava i otima imovinu nemuslimana, ili da njihovo povjerenje iznevjeri pod izgovorom da su oni nemuslimani, da se bore protiv islama i tome slično. Naprotiv, treba među njima da bude svijetla tačka nakoju će se pokazivati kao primjer čestite osobe i čovjeka visokih moralnih principa i postupaka.

Također, musliman ne smije krenuti putem izolacije, nego on treba biti primjer aktivnosti, integracije i saradnje sa drugimau dobročinstvu i bogobojaznosti, ali ne i u grijehu i nepravdi. Musliman treba biti društveno aktivan i koristiti slobodu da bi pokazao i prezentovao svoju vjeru i propise vjere u svakom mjestu, bez vrijeđanja i nanošenja štete bilo kome.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Preporoda od 15.12.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine