digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Drugo mjesto za studente Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

Autor: E. Subašić Mart 19, 2015 0

Nakon medrese nastavili svoj uspjeh i na Fakultetu / Sejjaf Hadžić proglašen za najboljeg debatanta

 

Jedan od posljednjih projekata u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, a ujedno i njihov prvi ovog tipa, bila je „Univerzitetska debata“. Realizacija „Univerzitetske debate“ održavala se posljednja dva mjeseca prethodne godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovim projektom nastojali su se animirati studenti u razvoju kritičkog mišljenja te ga kao takvog pretočiti u argumentovane racionalne argumente, što i jeste uloga debate. Među šesnaest ekipa, koje su uzele učešće u ovom projektu takmičarskog karaktera, našla se i ekipa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu: Đozić Emrah, Efendić Faruk i Hadžić Sejjaf, studenti druge godine teološkog smjera. Ova tročlana ekipa odlučila se okušati u ovom izazovu i u najboljem svjetlu predstaviti prije svega Fakultet.

Iskustvo stekli u medresi

«Desilo se spontano, bez ranije oformljenog debatanog kluba, uz oslanjanje na već stečena iskustva iz Gazi Husrev-begove medrese. Sva trojica smo bili članovi debatnog kluba te škole, te uz savjete profesora bosanskog jezika i književnosti, Mirzeta Hamzića, koji nas je i uveo u pravila debate, osvajali smo brojna priznanja, između ostalih i prvo mjesto na državnom takmičenju u debati. Ta iskustva trudili smo se prenijeti na ove debate, uz neke korekcije i savjete ass. mr. Samedina Kadića», pojasnio je Đozić.

Drugo mjesto za studente FIN-a

Tok debate je bio eliminacijski, odnosno poraz je podrazumjevao i samo ispadanje. U prvom krugu studenti FIN-a su pobjedili ekipu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, nakon toga Farmaceutski fakultet, te su uslijedili dueli: polufinale protiv Medicinskog fakulteta na temu „Gej parada je opravdana“, te finalna debata sa ekipom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, na temu „Abortus je opravdan.“ U oba posljednja okršaja ekipa FIN-a branila je negacijsku tezu.

«Nakon odlične finalne debate, sudijska trojka je presudila u korist afirmacijske ekipe, a član naše ekipe Sejjaf Hadžić proglašen je najboljim debatantom finalne debate. Bilo je to jedno veliko iskustvo za nas, a i prvo veliko takmičenje našeg fakulteta na ovom nivou. Afirmirali smo naš fakultet, i ravnopravno pokazali drugim studentima da smo aktivni članovi društva i da nismo samo angažovani na polju vjerskih aktivnosti, već i širim krugovima», pojasnio je Efendić.

Projekat „Univerzitetska debata“ je pozitivan primjer studentskih aktivnosti, druženja, slobode govora, i raznih korisnih sadržaja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine