digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mladi muslimani: Nastanak i pokretači

Autor: TARIK DAUTOVIĆ Januar 12, 2016 0

Osobe koje su dale nemjerljiv doprinos u očuvanju islama, naše bošnjačke tradicije na ovim prostorima, koji su se kao takvi borili samo za islam i ostavili neizbrisiv trag u povijesti, jesu ''Mladi Muslimani''. Iako su o njima napisane mnogobrojne knjige, tekstovi, članci, smatram da mi ipak veoma malo znamo o njima. Stoga ću na stranicama ovog našeg lista pokušati u najvažnijim crtama reći nešto o njima, o njihovoj ulozi u očuvanju islama, njihovim žrtvama koje su podnosili braneći islam u teškom komunističkom periodu

Bošnjaci-muslimani u Kraljevini Jugoslaviji, a i kasnije bili su narod koji nije imao ni svog imena, niti ikakvih nacionalnih prava. Tadašnja bošnjačka inteligencija koja je zastupala prava muslimana i koja se okupljala u raznim političkim organizacijama, bila je uglavnom prosrpski i prohrvatski orijentirana. Stoga ona nije bila u stanju ponuditi programe i odgovore koji Bošnjacima-muslimanima trasirali put političkog, duhovnog, kulturnog i ekonomskog preporoda.

         U vrtlogu različitih idejno-političkih strujanja u Bosni i Hercegovini pred Drugi svjetski rat, grupa sarajevsih gimnazijalaca – muslimana, porijeklom iz uglednih patrijarhalnih porodica, odlučila je da muslimane izbavi iz tog stanja vječito podređene zajednice, koju nikad nizašto nisu pitali, i da sami kreiraju vlastiti idejni put, različit od ostalih, tada prisutnih, ideologija i opcija. Ove mladiće je povezivala odanost islamu i njegovim vrjednotama.

Tako 1941. godine dolazi do osnivanja organizacije ''Mladih Muslimana''. Iako ideja o osnivanju ''Mladih muslimana'' datira još od 1939. godine, zvanično osnivanje, prema, nekim izvorima ulsijedilo je 1941. godine. Mladi Muslimani su svoju inspiraciju našli u islamu i ljubavi prema bosansko-muslimanskom narodu i zemlji Bosni. Tu svoju ljubav i odanost platili su sa 13 ubijenih, preko 800 osuđenih sa ukupno 1000 godina odležane robije, preko 3500 zatvaranih i suđenih na tzv. ''društveno koristan rad'' u trajanju od osam mjeseci do dvije godine, godine pod prismotrom, izolacijom, diskreditacijom ...

Neposredan povod za bunt Bošnjaka-muslimana Bosne i Hrecegovine i formiranje ''Mladih muslimana'' jeste potpisivanje sporazuma Cvetković-Maček. Sve druge priče, kao što su o ''panislamističkom uvezivanju sa islamskim terorističkim organizacijama (Muslimanska braća) Bliskog istoka i muftijom jeruzalemskim'', ''terorističkoj djelatnosti protiv države i naroda'' i sl., manje su vjerodostojne i u biti samo su ''mlaćenje prazne slame'' i ''udbaške floskule'', koje im nikada nisu dokazane, a koje su korištene za surovi obračun sa MM.

  1. godine za predsjednika ''Mladih muslimana'' izabran je Kasim ef. Dobrača. On jasni definira šta je ovaj pokret, koji su njegovi ciljevi i kako izgledaju njegovi članovi:

 ''Naš pokret nije nikakav politički pokret. Naš pokret je samo islamsko-moralni i islamsko-prosvjetni pokret. Zato naš rad mora biti posvećen izgrađivanju islamske duše i islamskog čovjeka. Ovo shvatiti i sa voljom u ovom pravcu raditi, to znači biti mladi musliman.

Mladi muslimana označava još čovjeka marljiva i napredna u svome poslu, kojim se bavi, čovjeka koji više misli i radi nego što govori. Zato mladi musliman, kako se odlikuje od drugih plemenitošću i uljudnošću, tako se odlikuje i svojom vrijednošću i sposobnošću u radu. (...)

Naš put, put 'Mladih muslimana' nije i ne može biti uvijek lahak i utrven. Trebat će često krčiti korov i savlađivati prepreke. Mladi musliman je toga svjestan i on se sprema i čeliči za borbu i rad. Njegovo geslo je: borba, rad i napredak kroz islam -  a njegov oslon i podrška Božije riječi u Kur'anu: ''Ne klonite duhom; vi ćete uvijek biti pobjednici, ako budete pravi muslimani.''''

 

O patnjama, torturama, hapšenjima, isljeđivanjima, mučenjima koja su vršena nad ''Mladim muslimanima'' napisano je na desetine i desetine članaka. Zbog toga, a i zbog ograničenog prostora nisam u mogućnosti da kažem nešto više o tome. No, dovoljno je kazati da nisu mogli napraviti nijedan korak, a da nisu bili praćeni, da skoro nisu mogli otići u džamiju ili neko omladinsko druženje, a da nisu bili privedeni, da nisu mogli komunicirati međusobno, a da nisu bili prisluškivani. Jednostavno kazano: nisu imali ni zeru slobode. Svakodnevno su orali biti na oprezu, živeći u strahu za svoj život.

I, na kraju, spomenuću neke od najistaknutijih članova organizacije ''Mladi muslimani'', a o kojima ćemo ako Bog da u našem listu, od idućeg broja pisati opširnije o svakome. To su: Salih Behmen, Munir Gavrankapetanović, Halid Kajtaz, Mustafa Busuladžić, Omer Stupac, Omer Behmen, Rušid Prguda, Alija Izetbegović, i mnogi drugi.

 

 

 

 

                                    

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine