digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kad politika obrazuje: Islamsku vjeronauku predaje nemuslimanka

Autor: Januar 31, 2016 0

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je podržao prijedlog ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije dr. Srđana Verbića za ukidanje vjeronauke u školama, obrazlažući to zloupotrebom vjeronauke, jer ne služi cilju zbog kojeg je uvedena u škole, te monopolom Srpske pravoslavne crkve u realizaciji vjeronauke u školama. Preporod je pitao nuftiju dr. Mevluda ef. Dudića, predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, zašto i kako se zlouptrjebljava predmet vjeronauka u nastavnom procesu i zašto je u nepovoljnijem položaju islamska vjeronauka od drugih?

 

U odgovoru muftije Dudića se navodi:

- Mešihat Islamske zajednice 2001. godine podržao je uvođenje vjeronauke u škole dajući puni doprinos njenoj implementaciji, vjerujući da će se kroz vjersku edukaciju unaprijediti vjerska prava, međuvjersko razumijevanje i tolerancija, kao i ravnopravnost među vjerskim zajednicama i građanima.

Nažalost, posljednjih godina svjedoci smo zloupotrjebe utjecaja Srpske pravoslavne crkve na državne organe i školske ustanove u vidu uspostave monopola u realizaciji vjeronauke u školama. Nakon što predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nisu prihvatili primat predstavnika Srpske pravoslavne crkve, uslijedilo je nezakonito isključenje predstavnika Islamske zajednice iz Vladine komisije za vjeronauku, kao i 95 vjeroučitelja Islamske zajednice. Na njihova mjesta uposlena su nestručna lica, vjerski i politički podobna Crkvi i njenim političkim faktorima.

U razgovoru sa pojedinim direktorima škola došli smo do saznanja da način na koji se trenutno realizira vjerska nastava obesmišljava ovaj školski predmet u odnosu na to kako je on bio zamišljen. Napominjem da danas islamsku vjeronauku predaju lica bez završene adekvatne škole, često sa diplomama koje nisu priznate, a paradoks je da u jednoj školi islamsku vjeronauku predaje nemuslimanka. Planovi i programi vjerske nastave su zanemareni, a udžbenici skoro da se i ne koriste. Drastično je palo interesovanje učenika za vjersku nastavu, a odgojna dimenzija svedena je na vrlo nizak nivo.

Nažalost, projekat islamske vjeronauke u školama pretvorio se u sredstvo obračuna sa Islamskom zajednicom tako što je država uhljebila sve one koji su prihvatili da se destruktivno ponašaju prema Islamskoj zajednici.

Ovo su samo neki od razloga koji dokazuju da je ovakav vid vjeronauke u školama, od kako je ona oteta iz ruku tradicionalne, legalne i legitimne Islamske zajednice, promašen projekat koji se ciljano realizira na štetu pripadnika islama u Sandžaku i Srbiji, što ni u kom slučaju ne znači da smo mi protiv vjerske nastave u obrazovnom sistemu na način kako je to bilo zamišljeno.

Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je uvođenjem vjerske nastave u školama opalo interesovanje djece za vjerskom poukom u mektebima, Islamska zajednica u Srbiji intenzivno radi na vraćanju značaja tradicionalnih džamijskih mekteba čija vjekovna uloga u islamskom odgoju i obrazovanju djece je nezamjenljiva.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine