digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija Adilović: Od Tužilaštva tražimo da radi svoj posao

Autor: Azam Mandžić Avgust 11, 2017 0

 Sjećanje na 45 ubijenih bošnjačkih civila Vrbanje  

U bugojanskom naselju Vrbanja,  u nedjelju, 30. Juna održana je završnica višednevne manifestacije pod nazivom „Šehidima dova, živima opomena“, kojom je obilježena dvadesetčetvrta godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila ovog, te naselja Vrpeć i Crniče. Pobijeni su  od strane pripadnika HVO u periodu od 17. do 28. jula 1993. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina. Brojne delegacije položile su cvijeće i proučile Fatihu ispre spomen obilježja u Vrbanji.             

           Po riječima potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović, nema naroda u Evropi, koji je doživio takav zločin na kraju 20. stoljeća, kao što je slučaj sa Bošnjacima u BiH. Uprkos žrtvama i onome što su preživjeli kod Bošnjaka nema osvete i mržnje.

         -Došli smo da kažemo da nismo zaboravili Vrbanju jula 1993. godine, da se molitvom sjetimo članova naših porodica, naših prijatelja i komšija. Došli smo i da damo podršku članovima porodica ubijenih na njihovoj istrajnoj borbi za pravdu i istinu. Zločin ima zločinca, ima ime i prezime. Ne možemo zločin poistovjetiti sa jednim narodom, i spremni smo graditi buudćnost sa našim komšijama, ali na bazi istine i pravde, kako se ovo zlo više nikada i nikome nebi  ponovilo – poručila je okupljenima ispred šehidskog spomen obilježja u  Vrbanji potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.       

          Dvadesetčetiri godine, po riječima bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića, iz Vrbanje se šalju poruke mira i upućuju vapaji za istinom i pravdom.

         Zločin u Vrbanji je planiran godinama. Planiran je samo zbog toga što smo mi muslimani Bošnjaci. Mi uvijek šaljemo poruku mira, ali isto tako treba prozvati kako domaće, tako i međunarodne institucije, posebno Tužilaštvo, koje 24 godine okreće glavu da se ne pronađu zločinci. Javno pozivam  sve one koji znaju ko je počinio zločin da to i kažu. Samo sa istinom i pravdom pobijedićemo zločin, zločince i, fažizam- potcrtao je načelnik Ajkunić.  

         Za premiejra Srednjobosanskog kantona Tahira Lendu suživot nema alternativu, ali po njemu,  za zlodjela nad Bošnjacima Vrbanje moraju odgovarati, oni koji su zločin počinili         

        - Važno je to zbog pravde, pravičnosti, budućeg života i zdravih temelja države BiH. Želim porodicama strpljenje, a apelujem da ne bude zaborava i da ustrajemo na obilježavanju ovih značajnih datuma i godišnjica – poručio je premijer Lendo.

         U Šehidskoj džamiji u Vrbanji priređen je vjerski dio programa, a nakon podne namaza u ime reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef Kavazovića prisutnima se obratio muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović.

        Da se zločin poput pomenutog u Vrbanji 1993. godine nebi ponovio pozvao je na jedinstvo, na svijest, na poštivanje bošnjačkih  institucija i predstavnika. Potrebno je saznavati i prenositi isključivo istinu.

       -U kodu našeg naroda nije osveta, naša vjera nije takva, ali ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ikada više ponovi. Mi tražimo pravdu. Međutim, do dana današnjeg nije mnogo urađeno na procesuiranju i kažnjavanju počinilaca zločina. Osuđenja je samo jedna osoba i znamo da ta jedna osoba nije mogla ubiti 45 nedužnih civila, Nažalost, mi danas od Tužilaštva moramo tražiti da rade svoj posao. Da su do sada radili kako treba rezultati na pronalasku zločinaca i naredbodavaca bi bio drugačiji. Ovako, kada oni nebudu radili svoj posao mi smo tu da ih podsjetimo na njihovu obavezu – naglasio je muftija Adilović.  

        Organizovana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, a manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i Fatiha šehidima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine