digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimani i ramazan u kriznim područjima svijeta

Autor: Kemal Obad Juni 22, 2015 0

Svaki ramazan donosi novu snagu i budi skrivene nade u bolju sutrašnjicu. Međutim u vremenu velikih očekivanja i neplaniranih prevrata, muslimani u mnogim dijelovima svijeta su suočeni sa određenim pitanjima vezanim za golu egzistenciju, te duhovni i materijalni opstanak. Proteklih godina ramazan u mnogim muslimanskim društvima dočekan je u ambijentu netrpeljivosti, tragedije i u atmosferi ratnih razaranja. U mnogim područjima stanje se uopće nije promijenilo, a u pojedinim situacija se značajno pogoršala

Muslimani Mijanmara

Rohinje, muslimanska manjina u Mijanmaru, od 2012. godine još uvijek se nalaze u veoma teškom stanju. Okruženje u kojem se nalaze ni na koji način nije po tragediji drugačije nego što je to prije 3 godine. Budistička vlada još uvijek ne priznaje Rohinje, i smatra ih „nezakonitim imigrantima“ iz Bangladeša. Prema podacima UN preko 140.000 je raseljno od početka eskalacije i nasilja od strane budističkih ekstremista. Prošli mjesec Dalaj Lama je opet pozvao Aung San Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, da učini više u zaštiti muslimanske manjine i reagira na diskriminaciju sa kojom se suočavaju muslimani. Oko 3.100 izbjeglica iz Burme je posljednih nekoliko dana potražilo utočište u Maleziji, Indoneziji i Tajlandu, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) navodi da oko 8.000 izbjeglica još uvijek živi na malim brodovima koji plutaju Bengalskim zalivom, bez pristupa hrani i pitkoj vodi.

Koncetracioni kampovi još uvijek postoje pod vodstvom budističkih monaha, te se prema podacima Human Right Watch-a Rohinja muslimani prodaju kao robovi ili se koriste u obavljanju teških fizičkih poslova. Problem je i u izbjegličkim kampovima van Burme, u kojima dolazi do zlostavljanja muslimana. Uprkos pozivu Dalaj Lame, ovogodišnji ramazan Rohinja muslimani ponovo dočekuju u koncetracionim kampovima, na brodovima za izbjeglice ili kao stranci u drugim zemljama u kojim su uspjeli pronaći spas, bez prava na identitet i svoju vjeru.

 

Represija nad krimskim Tatarima

Muslimani Tatari sa poluotoka Krim, kojeg je aneksirala Rusija prošle godine, broje 13% krimske populacije i suočavaju se sa teškoćama u ostvarivanju prava na svoj identitet.. U aprilu je ugašen jedini TV kanal na tatarskom jeziku, a od nedavno nastoji se potisnuti i sva vjerska literatura iz džamija i drugih islamskih institucija, iako tamošnja zajednica muslimana uspješno sprječava razvoj i pojavu ekstremizma kod mladih. Cijeli Krim se suočava sa nedostakom vode, električne energije, infrastrukturnim i brojnim ekonomskim problemima.

Mjesec ramazan mnogi muslimani dočekat će teška srca i zabrinuti za budućnost svojih porodica. U teškoćama koje otežavaju njihov život, ramazan će ipak doživjeti u ozračju kur'anske riječi, namaza i dodatnih ibadeta, kao obnovu snage za novo sutra. Za mnoge muslimane u spomenutim mjestima iftari će zavisiti od humanitarnih donacija i organizacija. U bijegu od sumorne stvarnosti muslimani zaraćenih područja, kao i mjesta na kojima na bilo koji način osjećaju ugroženost i trpe nepravdu, zasigurno neće propustiti da ramazan provedu na način da osjećaju njegovu blagost i unaprijede svoje duhovno stanje. A i druge muslimane svijeta koji dočekuju ramazan u povoljnijim materijalnim i duševnim uvjetima, ramazan je prilika da osjete povezanost Ummeta u njegovim problemima, ali i uspjesima.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine