digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Chilkotov izvještaj: Nije trebalo vršiti invaziju na Irak

Autor: Avgust 14, 2016 0

London - Početkom jula glavni istražitelj lord John Chilkot predstavio je izveštaj istrage koja je trajala sedam godina, a čiji je cilj bio utvrđivanje odgovornosti za rat i zločine u Iraku. Prema izvještaju Velika Britanija nije trebala ući u rat u Iraku, a dokazi zbog kojih je invazija pokrenuta nisu bili čvrsti i provjereni.

„Šta god vi mislili o meni, ja sam imao dobru namjeru kada sam pokrenuo akciju protiv Sadama Husejna. Vjerovao sam da je to bilo u najboljem interesu naše zemlje“, izjavio je Tony Blair, britanski premijer u vrijeme napada na Irak.

Chilkotov izvještaj nije se bavio tematikom da li je sama invazija na Irak bila legalna. „Da li je sama akcija bila legalna, to je pitanje za međunarodne sudove. Ipak, okolnosti u kojima je napad na Irak sproveden, bile su daleko od zadovoljavajućih“, stoji u ovom izvještaju uz napomenu da je London sprovodio sve odluke koje je donosila koalicija na čelu sa SAD, ali da nije imao veliki utjecaj na odlučivanje.

„Tadašnji državni tužilac Velike Britanije lord Goldsmith prvobitno je rekao Blairu da mu je za napad na Irak potrebna rezolucija Vijeća sigurnosti za legitimitet vojne akcije, da bi dva mjeseca kasnije isti tužilac rekao da legalni osnov postoji i bez rezolucije Vijeća sigurnosti“, stoji u izvještaju.

U odgovoru na izvještaj Tony Blair je rekao da „ne vjeruje da je svrgavanje Sadama Husejna razlog za terorizam koji danas razara Bliski istok“.

U izvještaju se navodi da je Toni Blair tokom obraćanja parlamentu rekao da postoje „neoborivi dokazi da Sadam Husejn ima hemijsko oružje, kao i naoružanje koje ima nuklearni kapacitet“, što su potpuno neosnovane tvrdnje.

U govoru prije početka čitanja izvještaja, lord Chilkot je istakao da se iskreno nada da će neka potencijalna vojna akcija u budućnosti biti obavljena tek nakon mnogo detaljnije i pažljivije analize, kao i daleko bolje političke procjene.

Ukoliko se dokaže da je Tony Blair odgovoran za jedan od najvećih zločina 21. stoljeća, bivšeg premijera očekuje suđenje.

Sedmogodišnja istraga je bazira se na svjedočenjima više od 150 očevidaca, kao i 150.000 pregledanih dokumenata britanske vlade.

SAD, koje su predvodile invaziju na Irak u martu 2003. godine, izgubile su 4.487 vojnika tokom nje, dok je Velika Britanija izgubila 179 vojnika. Procjenjuje se da je broj ubijenih Iračana tokom ove invazije dosegao cifru od 600 hiljada ljudi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine