digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Historijska pobjeda Ilhan Omar u Minnesotu

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Novembar 24, 2016 0

Minneapolis - Ilhan Omar je izabrana za zastupnicu Parlamenta savezne države Minnesote, nakon uspješne kampanje na stranačkim izborima. Njena pobjeda se ocjenjuje kao dio povijesti Sjedinjenih Država, jer je prva žena, muslimanka i imigrantica koja ulazak u zakonodavno tijelo u Minnesoti.


Ova 34-godišnja majka troje djece, pravila je kampanje na platformi zalaganja za pristupačne univerzitete, reforme u pravosuđu, privredi i za obnovljivu energiju. Prvi prijedlog zakona koji će predstaviti je o automatiziranom registratoru glasača, kada osoba postane punoljetna ili dobije vozačku dozvolu.
„Često ti se govori da budeš sve, osim da budeš hrabar, a smatram da je to bilo bitno u mojoj ulozi mlade političke kandidatkinje, ulozi nekoga ko je uz to musliman i izbjeglica“, kazala je Ilhan uz napomenu da se kandidirala za ove izbore „bez isprike zato što je muslimanka, crnkinja, imigrant i izbjeglica“.
Kao djevojčica Omar je živjela u izbjegličkom logoru u Keniji. „Njen veliki san da pobijedi na izborima za člana zakonodavnog tijela Minnesote, u liberalnom okrugu Minneapolisa, izgledao je kao prilično nevjerojatno“, kaže Lawrence Jacobs, profesor političkih nauka na Univerzitetu Minnesote.“Gledano izdaleka, sve je bilo protiv Ilhan Omar. Ona je muslimanka u saveznoj državi koja je pretežno kršćanska. Ona je crnkinja u jednoj od najbjelačkijih država u Americi. Ona je žena, a žene nisu dobro zastupljene u zakonodavnom tijelu. Ona je imigrant u državi koja nema mnogo imigranata“, ističe Jacobs.
U Minneapolisu živi oko 25 hiljada Amerikanaca somalijskog porijekla. Za nju su glasali pripadnici istočno-afričke zajednice, ali i studenati i starosjedioci, izvještavaju agencije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine