digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo: Ramazan dolazi kad nam je najpotrebniji

Cilj nam je da sačuvamo Mrežu mladih kao naš autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednosti. Cilj nam je da sačuvamo Mrežu mladih kao naš autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednosti.

Ovaj ramazan je naša prilika da izvšimo važne propise naše vjere, te da budemo bolji, odgovorniji, korisniji za sebe, svoje porodice, kao i širu zajednicu… Ovaj ramazan je naš i ovo je naše vrijeme… Stoga, moramo biti potpuno svjesni svakog ramazanskog dana, svakog iftara i sehura, svakog namaza, svake sedžde i zikra - poručuje glavni sarajevski imam dr. Velić

 Razgovarao: Mirnes Kovač

PREPOROD: Poštovani dr. Veliću, ovaj razgovor vodimo pred nastupajući mjesec ramazan. Prethodna dva ramazana bila su u režimu koronavirusa. Šta nam novo donosi ovaj ramazan? Vraća li nam se konačno prirodan ramazanski ambijent? 

Dr. Velić: Na početku želim svim našim vjernicima čestitati mubarek dane ramazana uz dovu da nam dragi Bog kabul učini naše namaze, naš post i zekat, kao i ostala dobra djela. Nijedan ramazan nije isti. Svaki nam nešto novo donese. Nekada nam donese velike terete i zahtjevne halove, a nekada nas rastereti i pomogne nam da pronađemo mir u sebi. Svaki ramazan ima svoj ruhanijet. U vrijeme koronavirusa i potpunih izolacija ramazan nam je davao snagu, u njemu smo se smirivali i učili se potrebnoj disciplini. Bili smo tužni zbog zatvorenih džamija u vrijeme koronavirusa, međutim u svojim domovima i u svojim porodicama otkrivali smo stvarnu sreću i bogatstvo. S druge strane, slike iz Ukrajine koje svakodnevno gledamo, gotovo su identične našim slikama iz 1992. godine. Sve nas to dodatno uznemiruje. Ne znamo šta će nam sve donijeti ova godina i šta nas sve čeka u periodu koji je pred nama, međutim sigurno znamo da nam je ovaj ramazan također jako potreban. Potreban nam je post, kao najteži i najzahtjevniji ibadet, da nas ojača, potrebni su namazi u džematu i teravih-namazi da nas discipliniraju, potreban nam je zekat i sadekatu-l-fitr da unaprijedimo sve naše sisteme, itikaf da nas smiri i uozbilji itd. Naš životni put je takav, nekada je lijep i ugodan a nekada nas dobro iscrpi i uzdrma. Stoga nam ramazan donosi svoje halove, kako bi nas pripremio za sve te preostale dionice naše životne staze. U tom pogledu, s ramazanom sve počinje, i ono što vidimo, i ono što ne vidimo, i ono što znamo, i što ne znamo. S ramazanom nikada nismo sami. Dođe nam kad nam je najpotrebniji. I u tegobi, i u radosti, i u samoći, i u uspjehu. 

PREPOROD: Kako i koliko se veliki svjetski događaji, poput rata u Ukrajini, reflektiraju na nas? 

Dr. Velić: Sve veće svjetske krize i društvene procese Bošnjaci u manjoj ili većoj mjeri osjete na svojoj koži. Nerijetko u konačnici plate i najskuplju cijenu. Sjetimo se kada je 1989. godine srušen Berlinski zid, ta čelična zavjesa, koja je pola stoljeća dijelila Evropu na dva dijela. I u tim evropskim društvenopolitičkim procesima Bošnjaci su, kao mali evropski narod, najteže prošli. Bili smo žrtve strašne agresije i genocida. Stoga je krajnje opasna svijest staklenog zvona, tj. da nas se ne tiču događaji u Evropi i da je to daleko od nas. Ne postoji to stakleno zvono koje će sačuvati bilo koji narod u Evropi od čudnih i opasnih savremnih kriza, a posebno nas Bošnjake. 

PREPOROD: Koliko nam je ramazan u ovim današnjim prilikama potreban? 

Dr. Velić: Ramazan nam donosi jedan od najtežih propisa islama, tj. post. Nekada se pitamo kako nam to dragi Bog želi olakšati kroz post, kad je post jedan od najzahtjevnijih ibadeta. Ta zahtjevnost i težina posta posebno se osjeti u dugim i toplim ljetnim danima. Cilj posta jeste da čovjeka osnaži i da ga pripremi za sve izazove, probleme i iskušenja koji ga čekaju u životu. Nekada se opustimo i uspavamo, nerijetko u takvim stanjima pokazujemo sve svoje slabosti i nelogičnosti, stoga nam je potreban post da se probudimo, potpuno osvjestimo, da budemo od koristi drugima i zajednici, da budemo uspravni i nesalomljivi. Post je kao takav neizostavan element u odgoju pojedinaca ali i kolektiviteta.

 

Džamije su poput majki 

Džamije su poput majki One se brinu za nas, one nas okupljaju, savjetuju, opominju, nekada i ruže. Mi se na džamije nikada ne ljutimo, već u njima, kao u majčinom prisustvu, osjećamo toplinu i ljubav. U tom pogledu organiziramo i ramazanske aktivnosti u sarajevskim džamijama. Čuvat ćemo sve džamijske ukrase, naše tihe a prodorne ezane, saffove i džemat, mukabele i zikrove, kratke i poučne vazove, itikafe, mevlude, svijetle kandilje itd. Stoga pozivamo naše vjernike da čuvaju džemat, da intezivnije uče Kur’an, da prisustvuju našim tradicionalnim mukabelama i džamijskim zikrovima, teravijama i noćnim namazima, te da zajedno čuvamo sve naše lijepe ramazanske običaje. Za ovaj ramazan posebnu pažnju posvećujemo programima koje pripremamo za mlade.

 

PREPOROD: S kakvim sadržajima će sarajevske džamije dočekati vjernike?

Dr. Velić: U našoj se tradiciji džamija poistovjećuje s majkom. Stoga je džamija u bosanskom jeziku u ženskom rodu. Ta praksa nije prisutna kod drugih muslimanskih naroda, te je to jedan lijep primjer naše autohtone vjerske tradicije. Džamije se poput majki brinu za nas, one nas okupljaju, savjetuju, opominju, nekada i ruže. Mi se na džamije nikada ne ljutimo, već u njima, kao u majčinom prisustvu, osjećamo toplinu i ljubav. U tom pogledu organiziramo i ramazanake aktivnosti u sarajevskim džamijama. Čuvat ćemo sve džamijske ukrase, naše tihe a prodorne ezane, saffove i džemat, mukabele i zikrove, kratke i poučne vazove, itikafe, mevlude, svijetle kandilje itd. Zato pozivamo naše vjernike da čuvaju džemat, da intenzivnije uče Kur’an, da prisustvuju našim tradicionalnim mukabelama i džamijskim zikrovima, teravijama i noćnim namazima, te da zajedno čuvamo sve naše lijepe ramazanske običaje. Za ovaj ramazan posebnu pažnju posvećujemo programima koje pripremamo za mlade. Petkom i subotom poslije teravih-namaza organizirat ćemo ramazanske večeri u Hanikahu. Sve će to biti u direktnom TV prenosu na BHTV, RTVBIR, TVSA, kao i društvenim mrežama. Određene ramazanske aktivnosti radimo u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Sarajevo je uvijek bilo otvoren grad. Posebno se ta otvorenost i gostoprimstvo osjeti u ramazanu. Stoga naš ovogodišnji poziv i zajednička poruka glasi Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan! 

PREPOROD: Rad s mladima je izgleda najveći izazov današnjeg općeg djelovanja Islamske zajednice. Mnogima je nepoznato da ste Vi, dok ste još radili kao imam Istiklal džamije, te potom u Uredu muftije sarajevskog, osmislili i pokrenuli „Mrežu mladih“ koja je kasnije kao koncept prihvaćena u cijeloj Islamskoj zajednici. Koje su to aktivnosti i projekti koje realizirate u ovom segmentu?

Dr. Velić: Mreža mladih je jedan novi iskorak u aktivnostima Islamske zajednice. To je novi pristup u radu s mladima, koji nam je nasušno potreban za naše vrijeme i nove okolnosti. Raduje nas što se Mreža mladih proširila na cijelu Bosnu i Hercegovinu i što postaje jedna velika snaga od koje će naš narod, društvo i domovina imati velike koristi. Mreža mladih je pokrenuta i u Americi, i u Australiji, i u gotovo svim državama Zapadne Evrope. Stoga, možemo biti zadovoljni i sretni jer svakodnevno svjedočimo zajedničkim projektima mladih iz Bosne, Australije, Norveške, Švedske, Hrvatske, Amerike. Ne samo da su se mladi umrežili, oni svakodnevno zajedno realiziraju važne i korisne projekte za naš narod i domovinu. Cilj nam je, i to stalno ističemo, da sačuvamo Mrežu mladih kao naš autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednosti. U tom pogledu, Mreža mladih neće dozvoliti da naša omladina bude bezlična masa, koja je pogodna različitim zloupotrebama i čudnim iskorištavanjima. 

PREPOROD: Nepune dvije godine ste na čelu Službe za vjerske i odgo­jno -obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Preuzeli ste emanet predvođenja najvećeg Medžlisa u našoj domovini. Kakav je kvalitet i stanje vjerskog života u našem glavnom gradu? 

Dr. Velić: Ako stanje i kvalitet vjerskog života poredimo s ranijim periodima, nema dileme da je učinjen veliki iskorak i napredak u tom pogledu. Prema našim mjerenjima postignuti su zapaženi rezultati u pogledu organizacije vjerskih aktivnosti, mektepske pouke, islamske vjeronauke u školama, vjerske edukacije naših džematlija, rada s mladima itd. Kako bismo dodatno unaprijedili kvalitet našeg djelovanju trudimo se da naš kadar bude kvalitetan i dostatan za naše potrebe i savremene izazove, zatim gradimo dodatnu infrastrukturu uz naše džamije i centre, te uspostavljamo bolju komunikaciju s našim džematlijama. Posljednje dvije godine bile su u režimu koronavirusa. U tim teškim okolnostima sačuvali smo kontinuitet svih naših džamata, te u određenim segmentima postigli zapažene rezultate. Posebno ističemo naše humanitarne aktivnosti, društvenu brigu i posjete našim džematlijama. Uz imame u svim našim akcijama bila je naša vrijedna i čestita omladina. Kada je riječ o Školi hifza, prošle godine smo imali rekordan broj novih hafiza. 

PREPOROD: Glavno pitanje svih organizacija jeste kadrovsko pitanje. Kako u ovom pogledu stoji Medžlis Islamske zajednice Sarajevo. Šta u tom segmentu planirate?

Dr. Velić: Na području našeg Medžlisa imamo 103 dekretirana imama. Strukturu našeg imamskog kolektiva čine uglavnom mlađi imami. Riječ je o visokoobrazovanim imamima, među kojima su i brojni hafizi. Raduje nas činjenica da većina naših imama završava postdiplomske i doktorske studije na Sarajevskom univerzitetu. I na taj način se trudimo da kvalitet hutbe i sve naše prosvjetne aktivnosti unaprijedimo. Posebno važna aktivnost za nas je mekteb. Na taj način podižemo naše džemate, čuvamo našu zajednicu i naš narod. I taj segment našeg djelovanja nastojimo unaprijediti. Oko 15 hiljada djece u Sarajevu pohađa mektepsku pouku. Sve je to dodatni razlog da u ovim aktivnostima budemo još bolji. Također, nekoliko hiljada omladinaca je svakodnevno uključeno u brojne aktivnosti.

PREPOROD: Pored kadrova, važno pitanje je infrastruktura. Kakva je danas infrastruktura Medžlisa IZ Sarajevo, te šta ćete uraditi na ovom polju?

Dr. Velić: Na području Medžlisa Islamske zajednica Sarajevo imamo 216 džamija. Uz brojne naše džamije imamo lijepe prateće sadržaje, mektebe i druge vakufske objekte. Veće džamije poput Istiklal džamije, džamija na Ilidži, Čengić-Vili, Grbavici, Dobrinji, Vogošći, Hadžićima itd., postaju veliki centri u kojima organiziramo pored vjerskih i brojne prosvjetne, kulturne, humanitarne i druge društvene aktivnosti. Naš poseban ukras su naše najstarije džamije, poput Careve, Ferhadije, Baščaršijske, Alipašine, Čekrekčijine džamije i dr. Zbog svog bogatog naslijeđa, tradicije i simbolike ove džamije za nas imaju posebnu važnost. Ova godina za nas je godina projekata. U ovoj godini ćemo ako Bog da završiti Centar za mlade kod Gradske tržnice, zatim najesen pokrenuti predškolsku obrazovnu ustanovu s nekoliko vrtića. Pokrenuli smo aktivnosti oko izgradnje Centra za edukaciju kod Istiklal džamije, podzemnog parkinga ispred Istiklal džamije, centara za edukaciju i kulturu u našim povratničkim džematima, Trnovu i Hrenovici itd. U narednih nekoliko godina planiramo realizirati deset velikih i potrebnih projekata za naš Medžlis i naš glavni grad. Sve ćemo to uz Božiju pomoć realizirati zajedno s našim džematlijama, čestitim vakifima, koji su i do sada bili s nama u različitim akcijama i projektima. I svakako, za nas je od posebne važnosti da je s nama u svim našim aktivnostima naše Muftijstvo i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, koji nam daje smjernice, preporuke i potrebnu podršku. 

PREPOROD: Ovaj intervju ćemo završiti pitanjem o ramazanu. U dosadašnjem radu ste se istakli kao rado viđen i slušan vaiz. Šta je vaša poruka vjernicima za ovaj nastupajući ramazan. Šta nam ramazan donosi u ovo vrijeme naglašenih kriza, stresa i straha?

Dr. Velić: Ovaj ramazan je naš ramazan i naša prilika da izvšimo važne propise naše vjere, te da budemo bolji, odgovorniji, korisniji za sebe, svoje porodice, kao i širu zajednicu. Ne treba da živimo u nekim prošlim ramazanima, to vrijeme je prošlo, niti treba da čekamo neke druge ramazane, jer ne znamo hoćemo li ih dočekati. Ovaj ramazan je naš i ovo je naše vrijeme, najvažnije i najdragocjenije. Stoga, moramo biti potpuno svjesni svakog ramazanskog dana, svakog iftara i sehura, svakog namaza, svake sedžde i zikra. Budimo zahvalni dragom Bogu na ramazanu i na svim drugim blagodatima. Budimo zahvalni i ljudima u našoj blizini, posebno onima koji su nam pomogli u životu i koji su uz nas. U tom pogledu, ramazan je prilika da se okrenemo jedni prema drugima i da budemo zajedno.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine