digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat Lisac - MIZ Novi Travnik - Redovan čitalac Preporoda u 84. godini

Autor: Nermin Čakić Juni 09, 2017 0

Da život piše nevjerovatne priče, i da živ čovjek sve može preživjeti uz istrajnost, vjeru i rad svjedoči priča Bećira Tolje, iz sela Lisac kod Novog Travnika.

Život ovog osamdesetočetverogodišnjaka nije bio nimalo lahak, nego je ispunjen burama, ljudskim olujama, iskušenjima, padovima i radostima. Njegova priča služi kao inspiracija, a njegov životni hod jeste primjer kako se oduprijeti svim iskušenjima, i kako, nakon svega, živjeti sretan i radostan.

Bećir Tolja je rođen 1933. godine kao prvo dijete u porodici Rame i Sabe. Zbog nedostatka škole u tom kraju, nikada nije stekao formalno obrazovanje. Od malih nogu je pomogao porodici u zemljoradnji i poljoprivrednim poslovima. U međuvremenu, majka Saba je rodila još troje muške djece. Prilikom petog porođaja 1943. godine ona umire, a dijete umire mjesec dana poslije nje. Otac Ramo se nije htio ženiti zbog sinova. Kao najstariji od braće, Bećir preuzima i kućanske poslove gdje je prao, kuhao i čistio za njih. Zbog toga ga prozvaše Kuhar, nadimak po kojem je i danas poznat.

Bećir se sjeća Drugog svjetskog rata, i govori nam da je u njegovoj porodičnoj kući, u kojoj i danas živi, bila bolnica i radio stanica.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine