digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kvalitet Ovako proizvoda uskoro na tržištu EU

Autor: Oktobar 09, 2017 0

Mesne industrije Ovako i Brovis koje djeluju u okviru Akova Group dvije su od četiri kompanije kojima je Inspekcija Evropske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, poznatija pod nazivom Dablinska inspekcija, dala pozitivno mišljenje za dodjelu dozvola bh mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU.

Iz Akova Group su izrazili izuzetno zadovoljstvo zbog ovakve odluke te su kazali da je velika čast biti među četiri kompanije kojima je omogućen izvoz mesa peradi.

Emina Džafić iz uprave Akove je rekla da je ovo veoma značajna vijest za peradarski sektor Bosne i Hercegovine, kao i za cjelokupnu bosanskohercegovačku ekonomiju.  

"Ono na šta smo posebno ponosni je da su od četiri kompanije koje su izabrane za dobijanje dozvole za izvoz mesa u zemlje EU dvije kompanije iz naše grupacije. To su mesne industrija Ovako i Brovis Visoko koje se bave proizvodnjom svježeg i zaleđenog pilećeg mesa. Mi smo kao brend prepoznati, od državnih organa i od EU. Ovo danas je potvrda dugogodišnjeg rada i ulaganja u ovaj sektor", kazala je Džafić. 

Nirves Bulaja, direktor Brovisa, istakao je da je ova kompanija još 2012. godina bila podvrgnuta kontroli inspektora iz EU kada se nisu mogli pohvaliti dobrim informacijama. Od tada je Ured za veterinarstvo donio niz propisa koji su usklađeni s propisima Evropske unije. 

"Brovis je uložio značajna sredstva u infrastrukturu i tehnologiju. Inspektori su to i utvrdili, u potpunosti zadovoljavamo sve kriterije i zbog toga imamo mogućnost izvoza za 500 miliona konzumenata. Domaće kompanije su uvijek planirale dodatne količine za izvoz i uvijek možemo računati na 20 posto proširenja proizvodnih kapaciteta. Orijentirani smo na zadovoljavanje domaćeg tržišta, a sve viškove možemo izvoziti", rekao je Bulaja. 

Nedžad Biberović, menadžer exporta mesne mesne industrije Ovako, rekao je da se u naredna četiri mjeseca neće ništa značajno događati jer će taj period služiti kao period adaptacije, nabavke opreme i pripreme za izvozne mjere. Potrebna je i ratifikacija sporazuma.

"Naše prioritetno tržište je i dalje BiH, domaće tržište i proizvođači, jer je to razlog zašto ova kompanija postoji. Izvozom u EU ćemo nastojati da proširimo kapacitete i kreiramo nova radna mjesta", kazao je Biberović. Zaključio je da ne očekuju "juriš ka EU", ali s obzirom na brojnost bh dijaspore u zemljama EU cilj je da se prvobitno zadovolje potrebe tih građana. 

"Ljudi koji traže kvalitet sigurno će biti zadovoljni našim proizvodima", zaključio je Nedžad Biberović i napomenuo da će menadžmet mesne industrije Ovako i dalje raditi na doprinosu bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine