digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

IUS ispratio desetu generaciju diplomanata

U petak, 22. juna 2018. godine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) odao je priznanje desetoj generaciji diplomanata na sva tri ciklusa studija za predan rad i uspjeh na svom akademskom putu. Ove godine diplome IUS-a je dobio 261 student, od čega 216 dodiplomaca, 43 magistra i dva doktora nauka.

Dekan Fakulteta menadžmenta i javne uprave, prof. dr. Sencer Yeralan čestitao je svim diplomantima i njihovim porodicama, podsjetio je diplomante da su, gdje god se nalaze, oni diplomanti IUS-a i kao takvi, uvijek moraju biti ponosni. U svom govoru dr. Yeralan je također rekao:

,,Mi na IUS-u smo ponosna porodica. Ova dodjela diploma danas predstavlja pravu sliku našeg ponosa. Za vas diplomante, ceremonija je ritual vašeg prijelaza. Ona označava tačku u vremenu - prije i poslije. Prije ste bili podučavani, prikazivani, vođeni, zaštićeni, hranjeni, čuvani i da, tolerisani. Poslije, vi ćete biti članovi društva koji preuzimaju ulogu njegovatelja sljedeće generacije. Sada je vaš red da podučavate, pokazujete, vodite, štitite, hranite, njegujete, pa i da tolerišete. IUS generacijo 2018. čestitamo vam. Pozdravljamo vas ".

Studente i goste pozdravili su i g. Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), prof. dr. Hasan Zuhuri Sarikaya, predsjednik Upravnog odbora i načelnik općtine Ilidža Senaid Memić.

Gospodin Topalolu je pozdravio prisutne: ,,Tako sam zahvalan Bogu koji nas je spojio na ovoj desetoj ceremoniji dodjele diploma Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Čestitam našim dragim diplomantima koji su nas obradovali svojom diplomom. Ova ceremonija dodjele diploma ne samo da nam, kao osnivaču, donosi sreću, već nas motiviše i za nove projekte i nove poduhvate. Ostvarili smo naše ciljeve u svim ciklusima obrazovanja, bilo da je to u  našem vrtiću na kampusu, našoj osnovnoj školi na Vracama, našem Maarif koledžu, do našeg doktorskog studija koji nudimo na našem univerzitetu. U narednom periodu nadamo se da ćemo najaviti naš novi projekat čija je infrastruktura već pripremljena.”

Dr. Sarikaya je čestitao diplomantima, njihovim roditeljima i profesorima IUS-a na uspješno završenom još jednom poglavlju u njihovim životima. ,,Ovo je samo jedan značajan korak naprijed u vašem životu. Od sada nastavljate da razvijate svoju profesionalnu karijeru. Molim vas, ostanite u kontaktu sa IUS-om i IUS zajednicom tokom svog profesionalnog života postajući član Alumnija ili kao prijatelj IUS-a ", rekao je dr. Sarikaya.

U živopisnom ambijentu, prisutnima se obratila i studentica generacije, gospodja Kanita Krdžalić-Korić sa studijskog programa Elektrotehnike i elektronike. Ona je rekla:

,,U ime diplomanata generacije 2018., izražavam svoju dobrodošlicu svima i zahvaljujem vam što slavite ovaj poseban dan sa nama. Ovo je dan uspjeha, truda, upornosti i borbe, a mi smo oduševljeni što svjedočimo zatvaranju ove faze u našim životima. IUS nije bio samo mjesto gdje smo imali predavanja i ispite. To je okruženje u kojem smo uživali u najboljem periodu života, gdje smo se mogli usavršavati na mnogo načina, upoznati puno prijatelja, ostvariti nova poznanstva i sresti ljubav svog života.”

Svečanosti je prisustvovalo više od hiljadu ljudi, od kojih su mnogi iz javnog života i diplomatskog kora Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Poslije ceremonije upriličena je i zakuska, a to je bila i dobra prilika za studente, porodicu, profesore, službenike i goste da se druže i ostvare nove kontakte, da steknu nove prijatelje i proslave svjetionik znanja.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovala je Fondacija za razvoj obrazovanja u Sarajevu (SEDEF) 2003. godine. Do sada je Fondacija osnovala i dječiji vrtić ,,Kid IUS", Prvu privatnu osnovnu školu ,,Isa-beg Ishaković", Gimnaziju ,, Maarif koledž" i servisnu kompaniju Sedef Bosnia. Uspjeh Fondacije osigurava kontinuitet obrazovanja kroz svoje institucije. Svjedoci smo da iz vrtića Fondacije djeca nastavljaju školovanje kroz lanac uspješnih škola Fondacije, u osnovnoj školi, srednjoj školi ,,Maarif koledž" i tako dalje, ispunjavajući cilj Fondacije da obezbijedi kvalitetno obrazovanje od vrtića do doktorata.

Na IUS-u je od njegovog osnivanja diplomiralo više od 1.700 studenata.

 

PR Manager IUS-a

Mirnes Baltić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine