digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promovisana knjiga „Islam i umjetnost-položaj žene u islamu“ i prezentirana Muslimova zbirka hadisa sa komentarom u Srebreniku

Autor: Damir Babajić Mart 12, 2015 0

Nakon akšam namaza, 5.03.2015.g., u kongresnoj sali Medžlisa IZ-e Srebrenik održana je promocija knjige „Islam i umjetnost, položaj žene u islamu“ autora Jusufa el-Karadavija te prezentirana Muslimova zbirka hadisa s komentarom. Nakon uvodnih napomena moderatora za večerašnju promociju prisutnima se prvo obratio mr. Hrustan Noćić, urednik knjige „Islam i umjetnost, položaj žene u islamu“, koji je ukazao na značaj djela El-Karadavija te njegovo poimanje srednjeg puta. Ukazao je na značaj djelovanja uvaženog alima Karadavija i njegovo djelovanje na polju da'we.

 

Nakon prezentacije prve knjige prisutne je poselamio prof. Dr. Šefik Kurdić, koji je prezentovao Muslimovu zbirku hadisa s komentarom. On je ukazao na značaj ovog značajnog djela, te na tok izrade, prijevoda i komentara Muslimove zbirke hadisa. Tri godine smo radili kako bi ovo hairli djelo ugledalo svjetlo dana, konsultirali smo 612 djela kako bismo ovo hairli djelo priveli kraju-istakao je Kurdić. Ovo je prvi put na bosanskom jeziku cjelovita Muslimova zbirka hadisa s komentarom. Ona je uz Buharijinu zbirku, nakon Kur'ana najvjerodostojnija knjiga pod nebeskim svodom. Štampana je u u kompletu od 8 tomova na preko 5 hiljada stranica na papiru vrhunske kvalitete. Na njemu smo radili ja, Kurdić, i dr. Semir Rebronja. Uz nas dvojicu na prijevodu, konsultacijama, recenziji, angažovano je deset doktora nauka iz raznih islamskih disciplina- dodaje dr. Kurdić. Nakon prezentacije Muslimove zbirke hadisa dr. Kurdić se osvrnuo i na značaj hadisa u životu svakog muslimana. On je prokomentarisao i ostala djela čiji je on autor, koja su se mogla kupiti na štandu koji je bio smješten na izlazu iz sale.

Organizator ove svečanosti je Medžlis IZ-e Srebrenik, a kao suorganizator bio je omladinski krug Medžlisa na čelu sa Emir ef. Brašnjićem.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine