digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Riječ o vakufnamama

Autor: S. Selhanović Maj 04, 2016 0

U programskom dijelu „Dana vakufa“, 27. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličeno je predavanje na temu „280 godina vakufname Ćurčića vakufa“ koje je održao  dr. Aladin Husić, te tribina „Evladijjet vakufi u BiH“ na kojoj je predavač bio  mr.Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

Pošto  se ove godine navršava 280 godina od vakufname Ćurčića vakufa kojeg je osnovao vakif  h.Salihaga Ćurčić, dr.Aladin Husić, stručnjak sa Orijentalnog instituta, osvrnuo se na nastanak vakufname  sagledavajući njeno postojanje i  razvoj sa više aspekata. Najprije njega je interesiralo- zašto ima više primjeraka vakufnama,o prijepisima Ćurčića vakufname, kakva je struktura, jezik i stil vakufnama, kako se vakufname provode i ko je nadležan za to. Dr. Husić je pojasnio specifičnost  povijesnog konteksta vakufljenja koje se u vrijeme Osmanskog carsta poticalo i stimuliralo. Uzimajući to u obzir kao i okolnosti koje su nastajale odlaskom Turaka iz ovih područja, uvakufljenja su nastajala kao nasušna potreba domoljuba. „Smisao i svrha vakufnama jeste da se ugradi budućnost i trajnost vakufskog dobra. U  pravilu vakufname se sastavljaju i pojavlju u više primjeraka „ rekao je on.

Ističući značaj manifestacije „Dani vakufa“ čiji je cilj da se brine o samim temeljima našega kulturnog, vjerskog, obrazovnog i svakog drugog identiteta na ovim prostorima mr. Osman Lavić kao predvač na temu: „Evladijjet vakufi u BiH“ sagledavao je  ovu  problematiku iz naše dalje i bliže prošlosti, odnosno kako i na koji način su naši preci, tretirali vakuf, čuvali ga i brinuli se o njemu. On je u svom ekspozeu rekao da je „evladijjet ili porodični vakuf, vrsta vakufa u kojem uvakufljena imovina, kao i kod tzv. samostalnih /srf/ vakufa, pripada vakufu, a pravo uživanja dobiti od vakufa vakif zadržava za sebe dok je živ i za svoje direktne potomke. Kad nestane njegovih potomaka, koji su precizno navedeni u vakufnami, vakuf gubi osobine evladijjeta i prelazi u slobodni, samostalni, odnosno srf vakuf. I kod evladijjet vakufa pravni zastupnik zadužbine je vakuf kao pravno lice, a potomci su samo plodouživaoci vakufnamom preciziranog dijela vakufske imovine bez prava raspolaganja u smislu prodaje, nasljedstva, davanja u zalog i sl.“  U rezimeu rada, Lavić je istakao: “Vakuf je trajno dobro utemeljeno na iskrenoj želji vakifa da u ime dragog Boga iz svoga imetka izdvoji dio imovine i njene prihode namijeni vjerskim, kulturnim, obrazovnim, socijalnim i drugim potrebama društva. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini putem Vakufske direkcije revitalizirajući vakufe, pa u sklopu toga i evladijjet vakufe, na određen način ispravlja nepravdu koja se već stoljeće i pol nadvila nad vakifovu volju da njegov vakuf do Sudnjega dana služi za dobrobit mjesta u kojem je osnovan.

 Islamska zajednica, posebno njen intelektualni dio, treba jasno, poput ranije spomenutih alima i šerijatskih sudaca, riječju i perom progovoriti o  ovim pitanjima  i svoj odnos prema takvim vakufima graditi na šeriatskim propisima i historijski provjerenim činjenicama i iz njih dobivenim saznanjima. Nekritičan odnos prema ovim pojavama mogao bi u budućnosti imati teške posljedice za funkcioniranje mnogih segmenata Zajednice i društva.”

 Prisutni, a i posjetitelji  mogli su  pogledati izložbu u holu Biblioteke sačinjenu u povodu 280 godina Ćurčića vakufa. Predstavljene  su vakufname  evladijjet vakufa Sinan-bega Boljanića, osnivača Čajniča, Mehmeda Karađoz-bega iz Mostara, Galiba Ali-paše Rizvanbegovića iz Stoca, Fadil-paše Šerifovića, najvećeg  evladijjet vakufa u Bosni i trećeg  po veličini uopće, ali i skromnijeg vakifa kao što su  Aiše, kćerke hadži Ahmedove iz Mostara, Ibrahim-ef. sin hadži Salih-ef. imama iz Nezir-agine džamije u Mostaru, vakufa  hadži Balija, sina Mehmedovog, također iz Mostara, Fatime  Ašide  Imaretlić, kćerke  Vejsil-agine iz Sarajeva, vakufa hadži Mehmeda, sina hadži Mahmudovog, Mehmedbašić, Stočanin, Kabadaj Mehmemed-aga iz Sarajeva i drugi.

 Prije odlaska u Bihać i  Krajinu, gdje će se nastaviti događanje manifestacije “Dani vakufa”, u Sarajevu će biti u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, 28.04. 2016. upriličena promocija vakufskih edicija “Džennet je još ljepši” autorice: Mevze Sultan el- Džabiri i “Zanimljivi vakufi u historiji” autora Unal Bolata. Promotori su: doc.dr. Mustafa Hasani, mr. Mustafa Prljača, mr. Sabrija Mehmedović i Jasenka Muminović- Kurić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine