digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježen praznik države Katar “Dan sporta“

Autor: Februar 15, 2019 0
Ambasador Katara s djecom u Sarajevu Ambasador Katara s djecom u Sarajevu

Nacionalni praznik države Katar Dan sporta obilježen je 12. februara u Sarajevu prigodnim programom u organizaciji ambasade ove zemlje u Sarajevu.

Inače, Katar ima dva važna državna praznika - Nacionalni dan 18. decembar i Dan sporta koji se obilježava drugog utorka u februaru. Ambasador Katara u BiH Sultan bin Ali el-Kater (Al-Khater) ovom prilikom je na druženju s djecom u sarajevskoj osnovnoj školi „Avdo Smailović“ u Buća Potoku podijelio simbolične poklone učenicima. U decembru 2011. godine emir Države Katar je donio odluku kojom se određuje državni sportski dan. Dan u kojem se obilježavaju sportovi proslavlja se tako što građani i stanovnici Katara odlaze na javne trgove i parkove kako bi vježbali.

Cilj organizacije ovog dana je promovisanje sporta sa svojim moralnim vrijednostima i mnogim zdravstvenim prednostima te edukacija građana o važnosti sporta u svakodnevnom životu i poticanje na vježbanje tijekom cijele godine. Katar je pretvoren u veliku sportsku arenu koja privlači ljubitelje sporta svih uzrasta, gdje su sportski tereni i objekti otvoreni u cijeloj zemlji za sportove svih vrsta. Povodom ovog dana katarski ambasador u BiH Sultan Bin Ali Al – Khater je kazao: “Vanjska politika države Katar utemeljena je na miru sigurnosti i stabilnosti saradnji i prijateljstvu između naroda i država svijeta. Prema tome, Država Katar uvijek naglašava da rješavanje sporova treba da se odvija mirnim putem, na temelju dijaloga između strana u sukobu i to se potvrđuje kroz njeno aktivno posredovanje u rješavanju sporova na regionalnom i svjetskom nivou”. 

 

 

Katar.jpg 1 2

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine